Novosti

Među 168 natjecatelja Tour od Croatia je i osam biciklista dijabetičara iz tima Novo Nordisk

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Kada je saznao da boluje od dijabetesa, Charles Planet iz Francuske imao je tek deset godina. Tako malen nije ni znao što se događa, obitelj je strahovala, a činilo se kako će morati odustati od biciklizma kojeg je trenirao već dvije godine. Charles nije digao ruke, postao je profesionalni biciklist, a u utorak se iz Osijeka otisnuo put Varaždina, na prvu etapu Tour of Croatia, utrke koja se proteže na više od 1000 kilometara. Dok vozi, nosi uređaj koji očitava razinu glukoze u krvi svakih nekoliko minuta. Drži ga u džepu ili na upravljaču bicikla.

“Osjećam se kao da oduvijek živim s dijabetesom, bio sam premlad, ni ne sjećam se života prije dijagnoze”, započinje ovaj 22-godišnjak. Charles je tri godine član tima Novo Nordisk, globalne sportske ekipe sastavljene isključivo od biciklista, triatlonaca i trkača s dijabetesom. Ekipu predvodi prvi profesionalni tim biciklista dijabetičara na svijetu. Misija im je nadahnuti, educirati i osnažiti oboljele, pokazujući što sve mogu činiti iako žive s ozbiljnom bolesti. Osmorica voze Tour of Croatia.

Adrenalin na startu utrke može povisiti razinu šećera u krvi. Biciklisti poznaju svoje tijelo pa to mogu predvidjeti i nadoknaditi hranom ili inzulinom.

“Biciklisti s dijabetesom žive i voze kao i svaki drugi profesionalni vozači, ali mi moramo uskladiti treninge s dijabetesom jer ako ne uzimamo pravilno terapiju i hranu, imat ćemo loše rezultate u biciklizmu. Radimo tako dva posla , a ostali vozači imaju samo jedan”, prikzuje, pak, Kevin De Mesmaeker, 24-godišnji Belgijanac. Vozi bicikl od šesnaeste, a s 20 godina mu je otkriven dijabetes. Pridružio se tada i Novo Nordisk timu. Najveći mu je uspjeh treće mjesto na Tour the California 2014.

Nakon utrke, opisuju nam, odlaze u autobus izmjeriti šećer. “Ako nije stabilan, uzmemo lijekove ili hranu kako bismo ga popravili “,  opisuju naši sugovornici. Cijeli je tim zacrtao cilj da 2021. voze Tour the France, a na najveću svjetsku biciklističku utrku žele tako doći, simbolično, baš na stogodišnjicu otkrića inzulina.

“Želimo pokazati ljudima da mi to možemo, bez obzira na dijabetes” poručuju.

A žele to dokazati i građanima Hrvatske. Kao i uvijek, priželjkuju postolje, no mladi su, ističu, moraju još puno toga naučiti pa neće izostati ni rezultati. U Osijeku su ih ispratili, a u Varaždinu dočekali članovi dijabetičarskih udruga.

Ukupno 168 biciklista u 21 timu zaputilo se u utorak iz Osijeka na drugi Tour of Croatia, dug više od tisuću kilometara, u šest etapa, a kojega će prijeći do nedjelje. Projurit će kroz 12 gradova domaćina i stotinjak različitih mjesta.

Autor: Suzana Lepan Štefančić/ Večernji list

Foto Davor Javorović/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo