Međunarodni dan mladih, 12. kolovoza - Ordinacija.hr

Novosti

Međunarodni dan mladih, 12. kolovoza

Ovogodišnji Međunarodni dan mladih posvećen je temi „Mladi i mentalno zdravlje”, a uz vodeći slogan “Značaj mentalnoga zdravlja – govorimo o uključivanju“, i to posebno mladih oboljelih od mentalnih bolesti u svakodnevni život, s naglaskom na sprečavanje nastanka mentalnih poremećaja.

Ujedinjeni narodi (UN) definiraju mlade kao dobnu skupinu između 15 i 24 godina, koji čine jednu šestinu stanovništva, a mnogi od tih mladih žive u zemljama u razvoju. U Hrvatskoj je udio mladi u dobi od 15 do 29 godina oko 20.5 posto ukupnog stanovništva.

Aktivnost promocije podrazumijeva kreiranje promotivnih programa s ciljem povećanja svijesti o važnosti očuvanja mentalnoga zdravlja te izradu i provođenje Anti-stigma programa čiji rezultati trebaju biti promjena negativnih stavova prema oboljelima od psihičkih bolesti i rješavanje poteškoća oko uključivanja bolesnika u život zajednice kako bi što bolje funkcionirali u obitelji, društvu i na radnome mjestu. Ujedno bi temeljno načelo zaštite mentalnoga zdravlja trebalo biti sprečavanje diskriminacije osoba s psihičkim poremećajima u odnosu na osobe s tjelesnim poremećajima kao i očuvanje njihove autonomnosti.

Preventivni programi obuhvaćaju edukaciju građanstva, obrazovno djelovanje od vrtića, škole, radnih organizacija, lokalne zajednice, promicanje “ekološke duhovne svijesti“ te osvješćivanje populacije o važnosti očuvanja mentalnoga zdravlja. Prevencija mentalnoga zdravlja učinkovita je i u konačnici mnogo jeftinija, a tu je izuzetno važna uloga medija i nevladinih udruga.

Međunarodni dan mladih ujedno je i poziv na akciju mladima, kao i drugim dionicima diljem svijeta, na razvijanje i uključivanje u partnerstvo s mladima i za mlade s ciljem izgradnje boljega svijeta.

Izvor: Štampar.hr

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo