Ugljikohidrati u mesu, zvani alfa-galaktozidaza potencijalno su uzrok ponavljajućih jakih alergijskih reakcija – anafilakse – kod nekih pacijenata, pokazala je nova studija.
Studija je uključila 60 osoba iz Australije i SAD-a koji su iskusili
ponavljajuće jake alergijske reakcije poznate kao anafilaksa, bez poznatog
uzroka. Alergološki testovi pokazali su kako je 25 od 60 pacijenata imalo pozitivne rezultate
na alfa-galaktozidazu. Kod njih je otkrivena povećana prisutnost IgE antitijela, proteina imunološkog
sustava koja ljudski organizam prozivodi kao reakciju na alfa-galaktozu.
Testovi nisu prepoznali druge alergene koji bi objasnili uzrok anafilakse u
25 pacijenata koji su bili pozitivni na alfa-galaktozidazu, niti kod ostalih 35
pacijenata.
Ovakve alergijskih reakcija se
javljaju do 6 sati nakon konzumacije mesa, za razliku od uobičajenih alergija
na hranu koje se manifestiraju u roku od nekoliko minuta. Osoba kod koje se
javi alergijska reakcija anafilaksa na nepoznat uzrok, pod povećanim je rizikom
od ponavljanja anafilakse.
Ordinacija.hr