Novosti

Ministarstvo zdravlja: Epimen i ViaNatur opasni za zdravlje

Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja naredila je da se s tržišta povuku dodaci prehrani Epimen i ViaNatur, javlja HRT.

Analizom uzoraka Agencije za lijekove i medicinske proizvode utvrđeno je da sadržavaju sildenafil. To je djelatna tvar u lijekovima erektilne disfunkcije i nije dopuštena kao sastojak dodatka prehrani. Riječ je o supstanciji sintetičkoga podrijetla koja predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju osobama koje je konzumiraju, priopćeno je iz Ministarstva zdravlja.

Pronađena supstancija kod korisnika s rizičnim faktorima može izazvati teške kardiovaskularne nuspojave, poput srčanih aritmija te srčanog i moždanog udara, pa se ne smije nalaziti u dodacima prehrani koji su u slobodnoj prodaji, već samo u lijekovima koji se izdaju na liječnički recept. Time se osigurava da, prije propisivanja lijeka, liječnik procijeni kardiovaskularni rizik svakog pojedinog pacijenta, odredi odgovarajuću dozu lijeka te nadzire zdravstveno stanje pacijenta.

Izdana su rješenja o zabrani stavljanja na tržište dodatka prehrani Epimen u kapsulama, proizvođača tvrtke Epimen d.o.o., te dodatka prehrani ViaNatur u kapsulama, čiji je ekskluzivni uvoznik i distributer Veneo d.o.o.

 

Izvor: www.hrt.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo