Novosti

Mjesec keratokonusa u Opto centru

U mjesecu srpnju Opto centar daruje svima oboljelima od keratokonusa posebne popuste na preglede i “cross-linking” postupak.

Keratokonus je bolest rožnice koja se najčešće dijagnosticira u adolescentskoj dobi. Najraniji oblici mogu se korigirati običnim naočalama, no kod većine pacijenata s keratokonusom potrebne su posebne tvrde plinopropusne kontaktne leće kao što su to u svijetu najpopularnije Rose K kontaktne leće.

Sve do nedavno nije postojao način kako zaustaviti napredovanje keratokonusa i sličnih degenerativnih bolesti koje slabe rožnicu. Pacijenti su se mogli jedino nadati da će se bolest starenjem postupno usporavati. Ukoliko bi rožnica nastavila popuštati, jedino rješenje bilo je presađivanje rožnice.

Na sreću, iscrpna istraživanja krajem 90-ih rezultirala su uvođenjem „cross-linking“ postupka u svakodnevnu praksu. Kod ovog postupka pažljivo dozirano ultraljubičasto zračenje aktivira riboflavin, odnosno vitamin B2, i stvara nove veze koje će očvršćuju rožnicu. Pritom se oko, kod pravilno provedenog postupka, izlaže UV zračenju koje je manje nego izlaganje tijekom, primjerice, jednodnevnog planinarenja. Ovaj postupak se već dugi niz godina uspješno provodi u Očnoj poliklinici Opto Centar prema IROC protokolima jednog od izumitelja ove metode prof. Thea Seilera i to kao standardni zahvat ili u određenim slučajevima u kombinaciji s drugim zahvatima (tzv. Atenski protokol). Pritom je oko, kod pravilno izvedenog postupka, manje izloženo UV zračenju nego što je to slučaj kod, primjerice, jednodnevnog planinarenja.

Iako nije preostalo još mnogo vremena, još uvijek se stignete naručiti za pregled ili zahvat ovo ljeto u Opto Centru. Više informacija o srpanjskim popustima pronađite na www.ocni-centar.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo