Mjesečno 250 žena oboli, a čak više od 90 izgubi bitku protiv raka dojke! - Ordinacija.hr

Novosti

Mjesečno 250 žena oboli, a čak više od 90 izgubi bitku protiv raka dojke!

Porazne hrvatske statistike možemo promijeniti! Rak dojke najčešći je oblik tumora kod žena, a ova zloćudna bolest koja pogađa žene sve mlađih dobnih skupina u Hrvatskoj je u stalnom porastu.

Porazne su činjenice da oko 250 žena mjesečno oboli, a čak više od 90 njih izgubi bitku protiv ove opake bolesti. Upravo zbog ovih zastrašujućih podataka po kojima je smrtnost od raka dojke u Hrvatskoj među najvišima u Europi, Hrvatska liga protiv raka poziva na nikad važniji Dan narcisa u subotu, 25. ožujka u vremenu od 10 do 14 sati na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića. Dan koji se ove godine održava pod sloganom BUDI NARCISa – PREGLEDAVAJ DOJKE posvećen je podizanju svijesti o važnosti prevencije raka dojke.

Dan narcisa je nakon 20 godina koliko priređujemo ovu javnozdravstvenu kampanju u Hrvatskoj postao prepoznatljivi simbol koji potiče  naše žene odlaziti  na  preglede dojki i mamografiju za rano otkrivanje raka dojke. Pozivam sve građane da nam se pridruže u subotu, 25. ožujka i pokažu koliko je važna briga za vlastito zdravlje.”– izjavio je prof. dr. Damir Eljuga, ginekolog-onkolog i predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

Dan narcisa Hrvatska liga protiv raka pokrenula je 1997. godine. U proteklih više od dvadeset godina taj dan postao je istinski simbol borbe protiv raka dojke. Uz edukaciju, podjelu letaka i simboličnu humanitarnu podjelu narcisa, Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u subotu, 25. ožujka na trgu će postaviti mobilni mamograf u kojem će žene od 40 do 49 godina te one starije od 70 imati jedinstvenu priliku obaviti mamografiju bez uputnice i plaćanja pregleda. One koje tog dana ne uspiju obaviti ovu dijagnostičku pretragu moći će se predbilježiti i bit će pozvane na ovaj pregled u slijedećim danima u Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Hrvatska liga protiv raka osnovana je davne 1966. godine na inicijativu akadamika Ive Padovana, a ove godine obilježila je 50 godina postojanja. Tijekom pet desetljeća borbe protiv opakog raka Udruga je pokrenula i organizirala brojne javnozdravstvene akcije kao što su utrka Terry Fox Run, Dan mimoza, Dan dojki, Movember – Brkati studeni, a sve s ciljem osvješćivanja građana o važnosti prevencije zloćudnih bolesti i brige za vlastito zdravlje. Dan narcisa koji se ove godine održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, Hrvatskog sabora i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, jedan je od najvažnijih projekata Hrvatske lige protiv raka. Upravo su svijest o važnosti prevencije te pravovremeno prepoznavanje simptoma najčešće jedini način za pobjedu nad najsmrtonosnijom ženskom bolešću današnjice. 

Foto: Promo

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo