Muči vas salo na bedrima i stražnjici? Ne brinite! - Ordinacija.hr

Novosti

Muči vas salo na bedrima i stražnjici? Ne brinite!

Masno tkivo na kukovima sadrži protuupalne sastojke koji sprječavaju začepljenje arterija, tvrde znanstvenici s Oxforda. Salo oko struka ne pruža takvu zaštitu, piše Večernji.hr

Masne naslage na bedrima i stražnjici dobre su za vaše zdravlje jer štite od problema sa srcem i metabolizmom, tvrde britanski stručnjaci. Salo na bokovima iz našeg tijela pokupi štetne masne kiseline, a također sadrži protuupalne sastojke koji sprječavaju začepljenje arterija, kažu.

Debela stražnjica bolja je za zdravlje od sala oko struka koje ne pruža takvu zaštitu, tvrdi oksfordski tim. Znanstvenici čak razmišljaju o tome da bi, ako je to potrebno kod nekih pacijenata, namjerno izazvali povećanje sala na bokovima, rekli su časopisu International Journal of Obesity. A u budućnosti liječnici će možda propisivati načine kako preraspodijeliti salo samo na bokove i tako zaštititi pacijenta od kardiovaskularnih problema i bolesti poput dijabetesa, jer, kako tvrde, premalo sala na bokovima može voditi do ozbiljnih problema s metabolizmom.

Izvor: Večernji.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo