Novosti

Nacionalna javnozdravstvena kampanja za borbu protiv raka i prevenciju

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo predstavljena je nacionalna javnozdravstvena kampanja «Mi možemo. Ja mogu“ kojom se Hrvatska pridružila globalnoj kampanji borbe protiv raka.

Ideja nacionalne kampanje jest priključivanje globalnim naporima kako bi se proširila poruka «Mi možemo. Ja mogu.» i unaprijedila prevencija, rano otkrivanje i kvalitetnije liječenje i sveobuhvatna skrb za oboljele.

MI MOŽEMO. JA MOGU.

U sklopu Svjetskog dana borbe protiv raka (World Cancer Day) pokrenuta je trogodišnja globalna kampanja 2016.-2018., kojoj smo se pridružili kampanjom na nacionalnoj razini pod imenom „Reci rukama“ (Talking hands). Poruka kampanje «Mi možemo. Ja mogu.» temelji se na ideji da svaka institucija, zajednica i svaki pojedinac mogu pridonijeti smanjivanju broja oboljelih i umrlih od raka. Kampanjom se želi podići svijest javnosti o oboljenjima od raka, prevenciji te bolesti, ranom dijagnosticiranju i liječenju te skrbi za oboljele. To je poziv svima da se uključe jer svaka aktivnost se računa i svi možemo nešto učiniti.

Na predstavljanju kampanje u HZJZ-u istaknuta je potreba donošenja i implementacija sveobuhvatnog Nacionalnog plana borbe protiv raka, budući da je pojavnost i smrtnost zloćudnih bolesti u Hrvatskoj u stalnom porastu. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje je iznio voditelj Registra za rak Mario Šekerija na godinu u našoj zemlji od raka oboli 21434 osoba, a umre ih 13939, to jest svaki dan od raka umre 38 osoba.

U preživljenju od raka zaostajemo za razvijenim europskim zemljama, a posebno zabrinjava još uvijek prisutan porast smrtnosti od raka. To je signal da su potrebne korjenite, usuglašene i mjerljive promjene i jasna struktura koju donosi Nacionalni plan za borbu protiv raka – naglasio je Šekerija.

O kampanji „Mi možemo. Ja mogu“:

Nacionalna javnozdravstvena kampanja u Hrvatskoj provodi se na dvije razine,

  • elektroničkoj na društvenim mrežama i mrežnim stranicama kampanje i kroz javne promocije u državnim, zdravstvenim i akademskim ustanovama, te u četiri glavna regionalna centra Hrvatske 
  • Dodatna aktivnost koja će osvježiti koncept kampanje jest tematska e-razglednica (epostcard) Hrvatske pošte, kojom svoju poruku šaljete na fizičku adresu odabrane osobe u obliku razglednice s personaliziranom fotografijom i porukom.

Podrška nacionalnoj kampanji iskazuje se pisanjem poruke na ruku i slanjem na www.mi-mozemo-ja-mogu.hr ili #MiMožemoJaMogu, odnosno na www.worldcancerday.org

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo