Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice - Ordinacija.hr

Novosti

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice

Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa, koji se na ljestvici učestalosti malignih bolesti u žena nalazi odmah iza vodećeg raka dojke.

Od raka vrata maternice godišnje u Republici Hrvatskoj umre oko sto žena, a svake je godine tristotinjak novooboljelih.

Programom ranog otkrivanja raka vrata maternice obuhvaćene su žene u dobi od 25 do 64 godine, koje na kućnu adresu dobivaju poziv na Papa test svake tri godine. PAPA-test je jednostavna, brza i neinvazivna pretraga koja otkriva stanične promjene u vratu maternice te prvenstveno služi za rano otkrivanje raka vrata maternice. Ovim testom uzima se obrisak rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice s ciljem otkrivanja staničnih promjena u ranom stadiju koje se mogu lako odstraniti prije razvoja malignih procesa. Liječenje uznapredovalog raka vrata maternice puno je teže i manje uspješno.

Većina žena koja oboli od raka vrata maternice vjerojatno nikad nije napravila Papa test ili ga nisu napravile u zadnjih pet godina.

Simptomi raka vrata maternice nespecifični su i rijetki. Predstadij raka vrata maternice ne pokazuje nikakve simptome, dok uznapredovale stadije najčešće prati nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualne ciklus, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajen iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha.

Humani papiloma virus (HPV) je glavni uzročnik raka vrata maternice.

Niti jedna vrsta nema tako čvrstu uzročno posljedičnu vezu s nekim danas znanim uzrokom kao što to imaju HPV i rak vrata maternice, pa se čak u 99,7 posto slučajeva karcinoma može dokazati infekcija HPV-om. Stoga je potrebno znati da su odgovorno spolno ponašanje te primjerena zaštita tijekom spolnog odnosa najbitniji u prevenciji te zloćudne bolesti.

Cilj programa je smanjiti pojavnost raka vrata maternice za 60 posto, osam godina od početka programa, smanjiti smrtnost od raka vrata maternice za 80 posto, 13 godina od početka programa te postupno uvođenje organiziranog programa probira.

Dobro organizirani programi probira, odnosno redoviti pregledi, dokazano su učinkoviti u ranom otkrivanju ovog raka i smanjenju pojavnosti i smrtnosti od raka vrata maternice. Iako se svi slučajevi bolesti ne mogu spriječiti, preventivnim redovitim pregledima unapređuje se reproduktivno zdravlje žene i spašavaju brojni životi.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo