Novosti

Nagradni natječaj “Prema 0% diskriminacije”

Sudjelujte u promicanju tolerancije, kako bi se stigma i diskriminacija protiv oboljelih od HIV-a i AIDS-a izbrisali iz našeg društva.

U povodu Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a (koji se obilježava 1. prosinca) u 2013. godini Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije u i UN tematska skupina za HIV/AIDS uz potporu Ministarstva zdravlja u okviru kampanje za prevenciju HIV/AIDS-a i promicanja spolnog zdravlja “Znanje pobjeđuje“ organiziraju natječaj “Prema 0% diskriminacije“.

Cilj natječaja je povežati znanje o HIV-u, tj. AIDS-u, prepoznati probleme s kojima se susreću oboljeli i razumjeti kako se oboljeli osjećaju, istovremeno doprinoseći smanjenju stigme i diskriminacije vezanih za tu bolest.

Danas, 30 godina nakon otkrića virusa HIV-a, oboljeli se susreću sa stigmom i diskriminacijom, koju često teže podnose nego tjelesne posljedice bolesti. Stigmu definiramo kao pojavu koja negativno obilježava pojedinca u očima drugih ljudi. Diskriminacija znači odvajati, praviti razliku po socijalnim, rasnim, etničnim, vjerskim, individualnim, spolnim, jezičnim, starosnim ili drugima osobinama.

Strah od bolesti i zablude o načinima prijenosa virusa stvaraju predrasude prema ljudima koji imaju HIV bolest i prema pripadnicima skupina koje imaju veći rizik za obolijevanje. Stigma i diskriminacija vezani uz HIV/AIDS najveće su smetnje prevenciji širenja virusa, osiguranja odgovarajuće njege, podrške i liječenja.

Nastaju kao posljedice nerazumijevanja i neznanja o bolesti, mitova o prijenosu virusa i neodgovornog (senzacionalističkog) medijskog praćenja epidemije HIV/AIDS-a. Znanje o rizicima i načinima zaštitite temelji su sprečavanja i suzbijanja bolesti, očuvanja i unapređenja zdravlja te važan doprinos smanjenju stigme.

Možete li pomoći?

U borbi protiv stigme i diskriminacije možete pomoći i vi! Kako? Priključite se upoznavanju pravih činjenica o bolesti i širenju pravih informacija – Znanje pobjeđuje! Napišite posmo, sastavak ili priču na temu “Osoba koja ti je draga povjeri ti se i kaže da je HIV pozitivna te da ima AIDS. Jako je uznemirena i preplašena. Što bi rekao/la toj osobi? Bi li se i dalje družio/la s tom osobom? Opiši svoje misli i osjećaje i sudjeluj u natječaju.

Natječaj je otvoren do 15. studenog ove godine, a pravila potražite OVDJE.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo