Najbolje je spavati između šest i osam sati

san-spavati-zena

Osobe koje noću spavaju manje od šest sati potencijalno će ranije umrijeti, nego oni koji odspavaju preporučenih šest do osam sati, utvrdila je nova studija.

Britanski i talijanski stručnjaci također su ustanovili kako previše sna, odnosno više od devet sati – ne pojačava rizik od prijevremene smrti, ali može biti znak potencijalno smrtonosnih bolesti.  

Stručnjaci su analizirali 16 studija koje su uključile oko 1.3 milijuna ljudi kroz 25 godina. Tijekom tog vremena više od 100,000 smrtnih slučajeva ticalo se ispitanika koji su bili iz Azije, Europe i SAD-a.  

Rezultati pokazuju jasne dokaze povezanosti nedovoljne količine sna i povećanog rizika od prijevremene smrti, kažu autori studije objavljene u časopisu Sleep.  

"U modernom društvu primjetna je redukcija količine sna, a ovaj je uzorak češći u populaciji zaposlenih ljudi. Dakle, povećava se broj radnih i prekovremenih sati. Također, s druge strane, pogoršanje općeg zdravstvenog stanja često je praćeno većim brojem prespavanih sati", kaže Francesco Cappuccio, direktor programa Sleep, Health and Society na britanskom  sveučilištu  Warwick.

"Kontinuirano spavanje između šest i osam sati noću optimalno je za vaše zdravlje", zaključuje Cappuccio.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!