Napredak u teškoj borbi: Napokon bilježimo pad smrtnosti od raka dojke - Ordinacija.hr

Novosti

Napredak u teškoj borbi: Napokon bilježimo pad smrtnosti od raka dojke

Nadolazeći 23. Dan narcisa u znaku je lijepih vijesti.

Ususret danu kojim obilježavamo borbu protiv raka dojke, stručnjaci otkrivaju kako Hrvatska bilježi pad smrtnosti od ove bolesti sa 990 na 853 preminulih žena godišnje te ističu kako su zajednički trud i podizanje svijesti o životno važnim koracima prevencije proteklih godina zasigurno pridonijeli današnjoj značajno boljoj statistici.

Zamrzavanje jajnih stanica – sve što morate znati o ovom rješenju za kasno majčinstvo

Edukacija o prevenciji

Kako bi napredak u borbi protiv raka dojke bio još bolji, Grad Zagreb, Hrvatska liga protiva raka i Hrvatski zavod za javno zdravstvo pozivaju na 23. Dan narcisa koji nas očekuje u subotu, 23. ožujka od 10 do 14 sati na Trgu bana Josipa Jelačića. Svi zainteresirani građani, uz podjelu edukativnih letaka i simboličnu humanitarnu podjelu narcisa moći će se educirati o prevenciji ove najćešće zloćudne bolesti žena.

Izniman napredak ove godine ostvaren je u području Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, pa se tako na poziv na mamografski pregled odazvalo 64% žena što je najveći odaziv do sada i dodatan vjetar u leđa za još bolje rezultate. Ciljevi ovog programa su smanjiti mortalitet od raka dojke za 15-25%, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke.

Osnovna metoda probira je mamografija – rentgenski pregled dojki kojom se mogu otkriti promjene na dojci prosječno oko dvije godine ranije od običnog kliničkog pregleda.

Ženski alkoholizam opasniji je od muškoga, a Anne Hathaway to je naučila na najgori način

Rano otkrivanje je ključ

Više od 90% bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje preživljenje je u tom slučaju visokih 96%. 

Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u sklopu 23. Dana narcisa na Trgu bana Jelačića će postaviti mobilni mamograf u kojem će žene od 40 do 49 godina te one starije od 70 imati jedinstvenu priliku obaviti mamografiju bez uputnice i plaćanja pregleda.

One koje tog dana ne uspiju obaviti ovu dijagnostičku pretragu moći će se predbilježiti i bit će pozvane na ovaj pregled u slijedećim danima u Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Dan narcisa održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, Hrvatskog sabora, Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i Gradske skupštine Grada Zagreba.

Dame, ovih 8 činjenica o zdravlju ženskog srca morate znati

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo