Novosti

Nisu li ovo najljepši blagdanski kolači?

Kolači moje omame Vilme knjiga je Maroja Mihovilovića. Podnaslov knjige Slatki okusi Austro-Ugarske uvodi nas u slatku povijest mitteleuropske kulture stola i duha vremena.

Desetljećima zaboravljena bilježnica omame našeg uglednog novinara i publicista Maroja Mihovilovića izrasla je u knjigu o kolačima koji svakom nepcu iznova pružaju onu poznatu radost i ugodu, a istovremeno podsjećaju na duh vremena u kojem su živjeli naše bake i djedovi. 

Sve je započelo kada je autor knjige pronašao bilježnicu zapisa i bilješki voljene bake Vilme, staru gotovo stotinu godina. Omama Vilma bila je književnica, puno je vremena provodila u kuhinji, a unuci su je obožavali iz mnogo razloga; naučila ih je svemu i svačemu, pričala im je priče, no ono ih je najviše veselilo, kao i svako dijete, bili su njezini kolači poput slasnih pita, štrudli, šnenokli, išler tortica i drugih slastica.

Oštećenu i djelomično nečitljivu bilježnicu recepata urednik knjige i Esplanadin dugogodišnji prijatelj Željko Žutelija pokazao je šefici kuhinje Ani Grgić koja je sa svojim timom vrsnih slastičara prihvatila izazov te pažljivo rekonstruirala i oživjela recepte i slastice omame Vilme.

“U ovim koricama nalazi se blago – i riječi i okusa i mirisa punih fotografija Berislave Picek”, istaknula je na početku druženja uz knjigu i kolače Sanda Sokol, menadžerica marketinga i odnosa s javnošću hotela Esplanade.

“Zahvaljujući Maroju Mihoviloviću i Profilovu sjajnom izdanju, a uz nagovor Željka Žutelije koji je čvrsto vjerovao da jedino slastičarski tim hotela Esplanade na čelu sa šeficom Anom Grgić može ispeći kolače omame Vilme, oživljen je duh jednog osebujnog vremena, građanske kulture i kulinarske i slastičarske tradicije kojoj i mi pripadamo. O svemu tome svakako svjedoči i markantna povijest hotela Esplanade i upravo to je bio neodoljiv izazov za naš tim”, naglasila je Sanda Sokol.

Ordinacija.hr

Foto: Arhiva hotela Esplanade, Berislava Picek i Samir Čerić Kovačević

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo