Pučko otvoreno učilište Zagreb predstavlja EU projekt koji promiče potpuno drugačije slastičarstvo – ono zdravo!
U sklopu EU projekta “Slatka dijetetika” na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu pokreće se potpuno novo zanimanje – slastičara specijalne dijetetike. U okviru projekta 15 nezaposlenih kuhara, slastičara i nutricionista postat će pioniri u novom zvanju.
Sama ideja projekta je nastala zbog sve veće svijesti o značenju pravilne prehrane, a predstavljana je u utorak, 19. siječnja, na Pučkom otvorenom učilištu.
Cjelokupan program usavršavanja polaznika izvodit će Pučko otvoreno učilište Zagreb koristeći najsuvremeniju slastičarsku opremu i uređaje, a polaznici će pri stjecanju novih kompetencija imati mogućnost učenja na daljinu.
Novi stručnjaci slastičari specijalne dijetetike promijenit će tradicionalnu percepciju šire javnosti o konzumiranja slastica, pa će tako slatki zalogaji, koji uglavnom sadrže uobičajene nutritivno siromašnije sastojke poput šećera, bijelog brašna, time i glutena te potencijalne alergene poput jaja, mlijeka i orašastih plodova, moći biti zamijenjeni novim slasticama koje će sadržavati sastojke pogodnije za različita zdravstvena stanja.
Zbog sve većeg porasta osoba koje iz različitih razloga iskazuju potrebu za posebnim i drugačijim oblicima prehrane (različita oboljenja – dijabetes, celijakija, intolerancije na hranu, alergije, veganski, vegeterijanski ili sirovojedski način prehrane i slično), slastičari specijalne dijetetike naći će zaposlenje u slastičarnicama, restoranima, hotelima, bolnicama, učeničkim, studentskim i domovima za starije osobe, dječjim vrtićima, školama, fakultetima i različitim drugim ustanovama.
Projekt predviđa i usavršavanje nastavnika pa će se tako kompetencije iz suvremenih metoda u obrazovanju odraslih steći čak dvadeset nastavnika, a sedam će nastavnika biti osposobljeno za prijenos znanja i vještina iz općih i stručnih predmeta polaznicima ovog novog programa.
U postupku izrade standarda zanimanja i standarda kvalifikacije ovog zvanja (sukladno Hrvatskom kvalifikacijskom okviru) sudjelovat će potencijalni poslodavci da bi se završetkom ove edukacije stekle upravo one kompetencije, znanja i vještine koje se traže na tržištu rada.
Veliki potencijal zapošljavanja ovih stručnjaka otvara se u gastronomskom turizmu i zdravstvenom turizmu. Ciljane skupine gostiju imaju sve veću rastuću svijest o značenju pravilne prehrane i zdravijih prehrambenih odabira.
Recepti s nutricionistički izbalansiranim kolačima bit će dostupni svim zainteresiranima jer se krajem 2016. godine u finalnoj fazi projekta očekuje predstavljanje Priručnika za izradu dijetetskih slastica i u digitalnom obliku.
Učilište provodi ovaj EU projekt u suradnji s partnerskom udrugom Hrvatskim akademskim centrom primijenjenog nutricionizma, dok se financira iz Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja „Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih-faza II“.
Pogledajte koja hrana potiče dobro raspoloženje, te saznajte koje su zdrave zamjene za izradu kolača.
Ordinacija.hr