Novosti

Obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o bolestima štitnjače

Foto: Shutterstock

Svaka treća žena ima čvor u štitnjači, a svaka deseta ima neki od poremećaja funkcije štitnjače. Hrvatska je jedna od zemalja s najvišom godišnjom incidencijom karcinoma štitnjače u svijetu 10/100.000 stanovnika godišnje

Danas su bolesti štitnjače jedan od najraširenijih javnozdravstvenih problema koji zahvaća značajan dio populacije naročito u generativnoj i najproduktivnijoj dobi života, osobito žene.

S bolestima štitnjače povezano je i dugogodišnje, nerijetko i cjeloživotno uzimanje hormonske terapije te redovite liječničke kontrole što u bolesnika često izaziva određene probleme, kako psihološke tako i socijalne i druge prirode. Živjeti s bolestima štitnjače zahtjeva kako od samog bolesnika tako i od njegove obitelji, radne okoline te cjelokupne društvene zajednice aktivan angažman u poboljšanju kvalitete života oboljele osobe.

U svijetu se od 1995. godine obilježava 25. svibnja kao Svjetski dan štitnjače odnosno Tjedan svjesnosti o bolestima štitnjače. Obilježavanje ovog dana, čiji je inicijator krovna svjetska asocijacija udruga za bolesti štitnjače Thyroid Federation International, podupiru i najutjecajnije svjetske medicinske organizacije kao što su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Europsko društvo za štitnjaču (ETA), Američko društvo za štitnjaču (ATA) i mnoge druge.

Cilj obilježavanja ovog dana je među građanima proširiti svijest o bolestima štitnjače, njihovoj prevenciji i liječenju.

Hrvatska Udruga za bolesti štitnjače, koja je osnovana 2007. godine, po prvi puta javnim predstavljanjem svojeg djelovanja te promocijom problematike vezane uz bolesti štitnjače obilježava ovaj dan. Udruga za bolesti štitnjače osnovana je i djeluje pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva za štitnjaču Hrvatskog liječničkog zbora (čiji je predsjednik akademik Zvonko Kusić) te uz podršku Klinike za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC „Sestre milosrdnice“, koja je referentni centar za bolesti štitnjače Ministarstva zdravlja RH.

U subotu, 21 lipnja, će se u Zagrebu na Cvjetnom trgu od 9 do 14 sati obilježiti Međunarodni dan svjesnosti o bolestima štitnjače, dan koji posvećen promociji problematike vezane uz bolesti štitnjače u Hrvatskoj.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo