Obilježavanje Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije - Ordinacija.hr

Novosti

Obilježavanje Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije

Pozvani ste kao i svake godine pridružiti se obilježavanju Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije u subotu 15. veljače, u Centru Kaptol na II katu u podne.

Očekuje se dolazak poznatih osoba iz javnog sportskog i kulturnog života – košarkaša Cibone, Gordana Kožula, Gorana Ivaniševića, Jelene Perčin, Vitomire Lončar, Martine Tomčić i drugih.

Centar za epilepsije “Zagreb“ u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo je 2007. godine incirao osnivanje Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije, što je jednoglasno prihvaćeno u Hrvatskom Saboru iste godine. Od tada s bolesnicima i građanima, a u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo svake godine obilježavamo dan sv. Valentina, zaštitnika oboljelih od epilepsije.

Epilepsija je najčešća kronična neurološka bolest i 42.000 osoba u Hrvatskoj boluje od epilepsije. Od toga 10.000 osoba s epilepsijom živi u Zagrebu, a čak oko 1000 je novo oboljelih godišnje, od kojih je 1/3 mlađe od 18 godina. Epilepsija se danas vrlo uspješno kontrolira, a stigma koja ju prati je posljedica neznanja i predrasuda

Centar za epilepsije “Zagreb“ aktivno sudjeluje i povezuje kao udruga građana osobe s epilepsijom i zdravstvene djelatnike i epileptologe, a rad je usmjeren prema destigmatizaciji i podizanju kvalitete života oboljelih od epilepsije.

Ove godine pozornost se posebno posvećuje mladima jer je ustanovljeno da je u toj dobi epilepsija česta bolest, problem je prihvaćanja kronične bolesti i radi adolescencije postepeno distanciranje od obitelji i traženje stručne medicinske pomoći. Stigma u društvu je toliko velika da samo spominjanje epilepsije znači raditi posao manje kvalitete nego za što su osobe s epilepsijom educirane, mišljenje kod nas da je bolest zarazna ili nasljedna i da ne bi smjeli imati djecu i da se radi o psihičkim posljedicama ove bolesti.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo