Novosti

Od čega se sastoji dobar sustav za osobnu organizaciju?

Foto: Shutterstock

Način na koji zapisujemo sve što je potrebno odraditi da bi naš sustav funkcionirao jako utječe na to koliko će sam sustav biti učinkovit. Svi imamo nekakav sustav osobne organizacije i način bilježenja važnih stvari koje treba odraditi, ali malo ljudi instinktivno koristi sustav koji ih oslobađa od stresa i čini im život lakšim.

Da bismo bili slobodni od stresa uzrokovanog ogromnom količinom stvari kojima žongliramo ako radimo imalo zahtjevan posao – alati koje koristimo trebaju biti jednostavni. Zbog toga se učinkovit sustav osobne organizacije sastoji se od samo tri osnovne komponente:

1) Lista na koje zapisujemo stvari koje treba odraditi. Jednu listu na koju zapisujemo sve čemu dopustimo da uđe u naš život (inbox) podijelit ćemo na više manjih – po projektima koje vodimo, kontekstima u kojima ih odrađujemo ili idejama koje ćemo jednom možda ostvariti, a možda i ne. Nema smisla da “kupi G9 žarulje” bude na istoj listi kao i “bilo bi zgodno naučiti talijanski”, zar ne?

2) Kalendara na koji stavljamo informacije o podsjetnicima kad (ili do kad je nešto potrebno odraditi). Kad na kalendar počnete lijepiti recepte za dalmatinsku pašticadu on izgubi svoju učinkovitost kao sredstvo osobne organizacije. Naš mozak brzo otupi na stvari koje miješaju odradive i neodradive stvari. Odradive stvari idu na liste i u kalendar. Recepti idu u arhivu pod slovo R (ili P za pašticadu).

3) Sustava spremanja (arhive) za informacije i dokumente koji će nam zatrebati u budućnosti. Dobro je imati što manje arhiva kako se među njima ne bi gubili, ali većina nas će imati najmanje po jednu digitalnu i jednu fizičku. Dobra arhiva je organizirana abecedno tako da rodni list u njoj možete naći na dva mjesta: pod R za rodni list ili D za dokumente.

Četvrti dio sustava o kojem se često premalo piše, a izuzetno je važan čine koš za smeće i tipka del na računalu. Treba li vam stvarno prospekt za izlet u Veneciju koji vam na stolu stoji od prošlog Božića? Vjerojatno ne. Kad ga prestanete koristiti kao podložak za jutarnju kavu – bacite ga. Ipak – stavite zabilješku na Jednom/možda listu da bi bilo lijepo vidjeti venecijanske kanale bar jednom prije penzije.

Osobna organizacija – dovedi život u red

Večernji list i Ordinacija.hr u suradnji sa edukacijskom kućom Praktikum sustavi organiziraju seriju interaktivnih trening i coaching programa usmjerenih da odgovore na izazove s kojima se suočavamo u životu, a koje uglavnom nismo učili u školi.

Trening “Osobna organizacija – dovedi život u red“ počinje 25. rujna u trajanju od ukupno 12 nastavnih sati (tri puta po četiri nastavna sata u poslijepodnevnom terminu).

Trening vodi Toni Babić, certificirani NLP trener i coach specijaliziran za poslovne teme (prodaju pregovaranje, javni nastup, osobnu organizaciju) te s njima povezane teme iz osobnog rasta i razvoja.

Cijena programa iznosi 999 kuna + PDV. Članovi Kluba pretplatnika Večernjeg lista ostvaruju popust od 20%. Za prijavu kliknite ovdje ili pošaljite mail sa podacima i šifrom pretplatnika!

Ostali programi: Moje nove navike

Za sva pitanja o programima nazovite 01 6300 824 ili se javite na e-mail: nlp@vecernji.net

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo