Novosti

Okrugli stol: “Mogućnost odabira umjetnog kuka u državnim i privatnim bolnicama”

U Zagrebu se u utorak, 24. ožujka s početkom u 11 sati u Hrvatskom novinarskom domu održava Okrugli stol na temu “Mogućnost odabira umjetnog kuka u državnim i privatnim bolnicama” a sve u svrhu informiranja javnosti i zainteresiranih o vrstama i načinima ugradnje umjetnog kuka te mogućnosti odabira implantata.

Razlozi za ugradnju proteze kuka najčešće su bol i ograničenje njegove funkcije. Zamjena zgloba kuka, koja omogučuje bezbolan i funkcionalan zglob, jedno je od največih dostignuća suvremene medicine, s rijetkim komplikacijama. Što je osoba mlađa, to se više vodi računa o ugradnji protezekoja će sačuvati koštanu masu za eventualnu reviziju u budućnosti.

Ugradnja umjetnog zgloba kuka (artroplastika) jedno je od največih dostignuća u suvremenoj medicini, a rezultati su predvidljivi i ponovljivi. Posljednjih nekoliko godina nove kirurške tehnike i novi implantati donose i nove spoznaje.

Vrsta proteze kuka koja se ugrađuje individualno se prilagođava pojedinom pacijentu i ovisi o životnoj dobi, uzroku oštečenja, stanju kuka i aktivnostima kojima se osoba želi baviti nakon operacije.

Jedna od tema o kojoj će se raspravljati na Okruglom stolu je nemogučnost pacijenata da u državnim bolnicama budu slobodni odabrati (i nadoplatiti) protezu kuka koja odgovara njihovom stanju nego se svim pacijentima ugrađuje jednaka proteza, dok u privatnim bolnicama postoji mogučnost odabira proteze.

Na okruglom stolu će sudjelovati i informirati građane o mogučnostima odabira umjetnog kuka u državnim i privatnim bolnicama prof. dr. Branko Šestan, ravnatelj kliniek za ortopediju Lovran, Zoran Knežević, predsjednik HUP-ove udruge privatnih poslodavaca u zdravstvu, prof. dr. Nikola Čičak, medicinski direktor Specijane bolnice za ortopediju i traumatologiju “Akromion” te prof.dr. Robert Kolundžić, predsjednik hrvatskog ortopedskog drustva.

“Okrugli stol” se održava u organizaciji Večernjeg lista, portala Ordinacija.hr i poliklinike Akromion.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo