Novosti

Okrugli stol “Spolno zdravlje mladih”

U duhu obilježenog Svjetskog dana Aids-a organiziran je okrugli stol na temu spolnog zdravlja mladih, a održava se danas, s početkom u 11 sati, u hotelu Esplanade.

Informiranje o HPV infekciji još je uvijek nedostatno u svijetu i kod nas, a svijest o značaju prevencije nedovoljno razvijena, osobito među spolno aktivnim tinejdžerima i adolescentima, mladoj populaciji koja je ne samo najviše pogođena, nego i misli da je dobro informirana, a zapravo stječe „znanja” o spolnim bolestima iz najčešće nepouzdanih i senzacionalistički intoniranih izvora.

Prema posljednjim istraživanjima, upozorava ginekolog dr. Dubravko Lepušić, gotovo 90 posto srednjoškolaca imalo je rizično spolno iskustvo, a 20 posto u anonimnoj anketi otkriva da tijekom odnosa nije rabilo nikakvu zaštitu.

Sve ženske i muške spolno aktivne osobe pod rizikom su od HPV infekcije. Smrtnost HPV infekcije je vrlo visoka, u svijetu godišnje umre 250 000, u Hrvatskoj 150 žena.

Okrugli stol je namijenjen mladoj populaciji te njihovim roditeljima i učiteljima, kao i svima koji sudjeluju u odgoju i edukaciji mladih kako bi bolje razumjeli i aktivnije se angažirali u borbi za sprječavanje obolijevanja od spolno prenosivih bolesti današnjice.

Na okruglom stolu će sudjelovati stručnjaci: dr. Zvonimir Šostar, dr. med. Marija Posavec, prof. dr. sc. Jasmina Vraneš, doc. Dr. sc. Dubravko Lepušić, dr. med. Maja Marić Bajas te prof. dr. sc. Damir Eljuga, dr. med.

Pozivamo vas da se pridružite!

Ordinacija.hr

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo