Osnovci zajedno s Lukom Nižetićem uče o zdravoj prehrani - Ordinacija.hr

Novosti

Osnovci zajedno s Lukom Nižetićem uče o zdravoj prehrani

Spikaonica – učenička debata o zdravoj prehrani u sklopu projekta Zdravi odmor koji Podravka organizira zajedno s portalom Ordinacija.hr i Večernjim listom – održava se u gradovima širom Hrvatske.

Spikaonica je počela ove školske godine. Prva je nedavno održana u Zagrebu, druga u Koprivnici, a treća u Prvoj osnovnoj školi Varaždin.

Kako zdravi obroci pridonose zdravom odrastanju i samopouzdanju? Kako pripremati i servirati namirnice poput heljde, prosa i blitve da djeci budu ukusne i privlačne? Kako pizza, hamburger i sladoled, prema receptima nutricionista, mogu biti i zabavni i zdravi?

O svemu tome djeca uče kroz raspravu koja se odvija u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom te pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

U gromoglasnoj raspravi o tome koliko škola može potaknuti učenike da usvoje zdravije prehrambene navike, osnovci iz Varaždina zaključili su kako je škola pravo mjesto za to. Na njihova brojna pitanja odgovarala je Podravkina nutricionistica Maja Vidaković zajedno s pjevačem i kuharom Lukom Nižetićem koji je ambasador projekta Zdravi odmor.

“Sve se može pripremiti na zdraviji način, zapravo nema zabranjene hrane. Djeci treba ponuditi uravnoteženu prehranu sa što više zanimljivih izbora i okusa”, istaknula je Maja Vidaković.

Podravkin program zdravih obroka počeo je prošle godine u koprivničkim školama, a cilj je obuhvatiti cijelu Hrvatsku.

Šaljemo školama zdrave jelovnike za cijeli mjesec. O prehrani djeca mogu učiti i na internetskoj stranici www.zdraviodmor.hr na kojoj Luka Nižetić u kratkim filmovima predstavlja namirnicu mjeseca i kuha prigodni recept”, kaže Dunja Milošić Odobašić, marketing menadžerica iz Podravke.

Spikaonica u Varaždinu završila je kulinarskim nastupom Luke Nižetića koji je u suradnji s Podravkinim timom za cijelu školu pripremio pileći ragu s povrćem i tjesteninom.

U školi se uči gradivo, ali i životne navike među kojima bi trebala biti zdrava prehrana. Ohrabrujemo djecu da usvoje takve navike i izvan škole te potaknu i svoje roditelje na pozitivne promjene“, istaknuo je Luka Nižetić.

Ordinacija.hr

Foto: Damir Špehar/Pixsell     

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo