Novosti

Otvoreno pismo Koalicije udruga u zdravstvu u povodu Dana bolesnika

Uz današnji Svjetski dan bolesnika, ovim pismom želimo podsjetiti sve koji donose odluke da smo kao građani i aktivisti organizacija civilnog društva u zdravstvu svjesni problema koje ima država, ali i uvjereni da postoji način za unapređenje sustava zdravstva čemu želimo dati i svoj doprinos – poručuju iz Koalicija udruga u zdravstvu.

kKoalicija udruga u zdravstvu podržala je ideju reforme zdravstvenog sustava očekujući da će najavljene promjene staviti pacijenta u središte sustava i da će reformirani sustav pružiti veću kvalitetu i dostupnost zdravstvene zaštite svim građanima Hrvatske.

“Posebno smo podržali reorganizaciju primarne zdravstvene zaštite kao prve instance u liječenju i prevenciji u uvjerenju da će medicinsko osoblje primarne zaštite, uz uvažavanje argumentiranih primjedbi struke i neophodne intervencije, prihvatiti i provoditi predložene promjene. Podržali smo i uvođenje dopunskog zdravstvenog osiguranja za one kategorije osiguranika koji mogu plaćati dodatne troškove za višu razinu usluga. Tijekom 2009. putem tribina pratili smo samo pojedina područja za koja smo procijenili da najviše zanimaju građane i naše članstvo, a to su primarna zaštita, dostupnost lijekova, rijetke bolesti i ortopedska pomagala. Zaključke naših tribina uputili smo Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, kao informaciju i smjernice za daljnje unapređenje sustava”, izjavila je dr.sc. Mensura Dražić, predsjednica Koalicije udruga u zdravstvu.

Neosporno je da su neke od provedenih mjera donijele očekivane financijske uštede i pozitivna rješenja poput pravilnika o ortopedskim pomagalima i informatizacija sustava, ali neka od rješenja ipak su na štetu pacijenata, poručuju iz Koalicije udruga u zdravstvu.

“Sustav na temelju postojeće zakonske regulative ne uključuje solidarnost svih građana u financiranju zdravstvene zaštite niti bolju organizaciju i racionalizaciju pri davanju zdravstvenih usluga, a i dalje se mnoge odluke i rješenja ne donose u konzultacijama sa svim subjektima u sustavu i kvalitetno pripremljeni. Tako se javljaju problemi zbog ukidanja ambulanti primarne zaštite, posebice ako se radi o pedijatriji za cijelo područje, za mnoge od liječnika obiteljske kmedicine i dalje postoji problem prevelikog broja pacijenata, nedovoljnog broja medicinskih sestara u bolnicama, još uvijek ne postojećih uvjeta za hospicij, prekida se liječenje pacijentima koji koriste skupe lijekove zbog ograničenja troškova u bolnicama što ugrožava život pacijenata, informatizacija sustava je otvorila problem korištenja zdravstvenih podataka pacijenata, uvođenja PDV-a na neke usluge, nejasnoća oko uvođenje koncesija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Nameće se pitanje sustava koji deklarativno obećava sve, a efektivno je slabo ostvarivo. Javno zdravstvo treba imati jasne, definirane i transparentne odnose svih sudionika u sustavu”, naglašava dr.sc. Mensura Dražić.

Jasno je da su u takvim uvjetima često događa da su uskraćena prava pacijenata na zdravstvenu zaštitu, te se često ima dojam kako je za državnu administraciju najvažnije smanjiti troškove, pa i na štetu zdravlja i života građana, poručuju iz Koalicije udruga u zdravstvu.

“Nažalost Zakon o zaštiti prava pacijenata ne pruža garanciju da će građani moći ostvarivati svoja prava jer nisu jasno definirani uvjeti i postupci za djelovanje postojećih povjerenstava na lokalnoj i državnoj razini gdje bi građani tražili svoja prava na zaštitu zdravlja. Smatramo da treba slušati i uvažavati mišljenje svih onih koji su u prisnom i kontinuiranom kontaktu s pacijentima, kako bi u postojećim uvjetima, zajedno sa strukom i nadležnim institucijama vlasti donijeli najkvalitetnije odluke u promicanju zdravlja, zdravog načina života i liječenju bolesti”, zaključila je dr.sc. Mensura Dražić, predsjednica Koalicije udruga u zdravstvu.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo