Novosti

Otvoreno savjetovalište za majke i djecu u Sesvetama

Prvo savjetovalište otvoreno je prošle godine u Grižanskoj, a sljedeće će se otvoriti 22. listopada u Prilazu baruna Filipovića

Kvart je to djece i samim time zaslužuje mjesto na kojem majke mogu dobiti savjete o njihovu odgoju – objasnili su tako u Gradskom uredu za zdravstvo otvaranje Savjetovališta za majke i djecu jučer u Domu zdravlja Istok u Ninskoj.

Neće u Sesvete dolaziti samo Zagrepčanke, već, kao i dosad, u grupe podrške dojenju i majke i očevi iz okolnih mjesta te Dugog Sela.

Odgovori na jednome mjestu

Vrlo je važno da se majke imaju kome obratiti. U bolnici dobiju osnovne upute, nakon čega se mogu obratiti tek patronažnoj sestri. Ovako će svaki dan u Domu zdravlja, ali i na telefon, moći dobiti odgovore na ono što ih muči – objasnila je pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum te dodala kako su najčešće nedoumice majki i očeva kako treba bebi previti pupak, što raditi dobije li osip od pelena te kad dijete treba cijepiti.

Roditelji se raspituju i o mlijeku i dojenju – kazala je ravnateljica Doma zdravlja Istok Dragica Jesih, pa tako mame najviše zanima na koji način mogu izdajati višak mlijeka i kako ga čuvati.

Jedno savjetovalište imamo već u Dubravi, u Grižanskoj, i praksa je pokazala da dolaze roditelji koji pri ruci nemaju svoje roditelje ili nekoga starijeg tko ima djecu pa može pomoći – rekla je Dragica Jesih te dodala kako je prostor u Sesvetama dosad bio sindikalna dvorana, a da se adaptira u sobu za majke bilo je potrebno 115 tisuća kuna.

Novac je dao Grad, a kako je rekao gradonačelnik Milan Bandić, upravo Sesvete imaju stalan pozitivan prirodni prirast i savjetovalište je bilo nužno.

Prva klupa za dojenje

Da imam takve uvjete, ja bih opet bio mali – rekao je u šali gradonačelnik, a pročelnica Mirna Šitum najavila je otvaranje još jednog savjetovališta, 22. listopada, u Domu zdravlja u Prilazu baruna Filipovića, gdje će se smjestiti i prva zagrebačka službena klupa za dojenje i prematanje.

Takve klupe bit će u svakom parku – rekla je Šitum.

Autor: Mateja Šobak

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo