Novosti

Pet šalica kave može izazvati zvučne halucinacije!

Ako zaista volite kavu više nego što je preporučljivo, možda je vrijeme da promijenite svoje navike. Naime, australski stručnjaci upozoravaju kako osobe koje piju previše kave mogu imati auditivne halucinacije!

Stručnjaci Sveučilišta La Trobe iz Melbournea došli su do ovog zaključka nakon što su zamolili 92 ispitanika da slušaju “bijelu buku”, neprekidni ravnomjerni zvuk. Ispitivači su im rekli kako su unutar tog zvuka ukomponorani dijelovi pjesme “White Christmas” Binga Crosbyja. Trebali su pritisnuti gumb ako bi čuli tu pjesmu.

Osobe koje su konzumirale puno kave mislile su kako zaista mogu čuti Binga Crosbyja, a stručnjaci su opisali kofein kao “najčešće korištenu psihoaktivnu drogu”. Upozorili su kako se više pažnje treba posvetiti zdravstvenim opasnostima konzumacije previše kave – u ovom slučaju pet šalica dnevno je dovoljno za opisanu reakciju.

“Nismo uključili pjesmu White Christmas u bijelu buku, no ustanovili smo kako je više osoba koje su bile pod stresom i imale visoku razinu kofeina mislilo da su čule tu pjesmu. Kombinacija kofeina i stresa utječe na vjerojatnost da će pojedinac iskusiti simptome koji sliče psihozi”, objasnio je profesor Simon Crowe, voditelj studije.

K.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo