Novosti

“Petrova trudionica” otvorila svoja vrata

U prostoru Klinike za ženske bolesti i porode, najveće i najstarije ustanove te djelatnosti u Hrvatskoj, svečano je otvoren potpuno obnovljen Odjel za patologiju trudnoće 2, koji je sada po prvi puta nakon svog osnutka daleke 1918. godine u potpunosti obnovljen.

k              “Petrova trudionica” prije obnove

Obnova Odjela rezultat je humanitarne akcije pod nazivom „Petrova trudionica“ koja se održala tijekom 2008. godine. Akciju su potaknule aktivnosti Udruge „Zdravo novorođenče“, a podržali partneri Zagrebačka banka, T-HT, EPH, HRT, dok je materijalnu i moralnu podršku pružila i Vlada Republike Hrvatske.

Završetkom humanitarne akcije pod nazivom „Petrova trudionica“ u veljači 2008. godine, ukupno je bilo sakupljeno ciljanih 3,5 milijuna kuna koje su bile prijeko potrebne da bi se započelo s potpunom obnovom Odjela.

Važnost otvorenja novog Odjela naglasila je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, predsjednica Udruge „Zdravo novorođenče“, koja je uz doc.dr.sc. Vesnu Elveđi-Gašparović jedan od inicijatora cijele humanitarne akcije.

„Napokon će naše trudnice dobiti njegu i brigu koju zaslužuju. Dovoljan je šok i stres za svaku ženu kada sazna da njena trudnoća ne ide planiranim tokom. Mi smo ovdje kako bismo im pružili najbolju moguću medicinsku skrb, ali ujedno i olakšali taj teret, utješili ih i naravno, osigurali adekvatne i kvalitetne uvjete koji će im olakšati boravak uz bolnici i koji neće biti izvor dodatnog stresa. Zato sam danas iznimno sretna i ponosna što ćemo naš posao moći raditi u sigurnim, modernim i zaštićenim uvjetima za buduće mame i njihovu djecu. Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez brojnih dobrih ljudi iz cijele hrvatske koji su svojim pozivima, podrškom i radom pomogli u ostvarenju ovog projekta“, istaknula je prof.dr.sc. Škrablin, ujedno i voditeljica novoobnovljenog Odjela.

k             “Petrova trudionica” poslije obnove

Odjel za patologiju trudnoće 2, prije obnove, bio je šest desetljeća u istom obliku, a zastarjela oprema i prostor nisu bili dostatni za kvalitetno liječenje, pa je važnost njegove obnove i modernizacije bila iznimna. Odjel godišnje skrbi oko 1.000 žena iz svih dijelova Hrvatske, dok se u klinici svake godine uspješno rodi čak 4.500 djece . Kako su uvjeti u kojima buduće majke provode mirovanje odlučujući čimbenik na tijek i ishod trudnoće, obnova je bila krajnje neophodna za optimalno funkcioniranje odjela.

Prof. dr. sc. Slavko Orešković, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode, naglasio je na konferenciji za medije zašto je obnova „trudionice“ bila neophodna.

„Morate znati kako je naš Odjel za patologiju trudnoće referentni centar za rizične trudnoće za cijelu Hrvatsku te kako mi godišnje imamo oko 1.000 komplikacija u trudnoći samo na ovom Odjelu. Oko 20 posto svih poroda u Hrvatskoj je visokorizično za majku i dijete. U derutnim prostorijama i sa zastarjelom opremom bilo je iznimno teško pružati potpunu njegu našim pacijenticama, Održavajući i čuvajući trudnoću, žene u bolnici provedu i do 7 mjeseci na kontinuiranoj brizi i skrbi liječnika, dok uvjeti u kojima provode mirovanje utječu kako na tijek tako i na ishod trudnoće. Zato je bilo krajnje vrijeme da se popularno nazvana „Petrova trudionica“ modernizira. Ona je danas potpuno spremna na adekvatan način pomoći našim budućim majkama.“, kazao je predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode, prof. dr.sc Slavko Orešković.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo