Novosti

Piercing jezika može oštetiti zube!

Probušen jezik tinejdžera najgora je noćna mora brojnih roditelja. Što zbog izgleda, što zbog rizika od oštećenja zuba. Naime, ponosni vlasnici probušenog jezika se nerijetko “igraju” kuglicama pričvršćenima na nakitu za jezik, udarajući njima o prednje gornje zube. Upravo se zbog spomenutog udaranja, malo po malo, stvara razmak između zuba.

k“Ovakve slučajeve viđamo svakodnevno. Međutim, moram naglasiti da kuglice s nakita za jezik mogu oštetiti zube iako se njihov vlasnik s njima ne “igra”, odnosno ako ih ne gura o prednje gornje zube”, izjavio je Sawsan Tabbaa, docent ortodoncije sa Sveučilišta Buffalo.

Pitate se kako je moguće popraviti štetu? Odgovor glas: nošenjem fiksnog aparatića koji guranjem vraća prednje zube na staro mjesto. A to, slažu se stručnjaci – košta!

“Piercing jezika može dovesti do teških ozljeda, ne samo na zubima. Bušenje jezika – glavnog organa za okus može uzrokovati krvarenje, infekcije, povredu zubnog mesa i, u najgorim slučajevima, apsces mozga” poručuju stručnjaci.

Najbolji način za zaštitu vlastitog zdravlja, zuba i novca jest izbjegavanje piercinga na jeziku.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Journal of Clinical Orthodontics.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo