Pizza, tjestenina, ćevapi i pečeni krumpiri i dalje su omiljeni obroci djeci - Ordinacija.hr

Novosti

Pizza, tjestenina, ćevapi i pečeni krumpiri i dalje su omiljeni obroci djeci

U suradnji s Hrvatskim akademskim centrom primijenjenog nutricionizma, u osnovnim školama u Malinskoj i Krku provedena je kratka anketa o prehrambenim navikama otočke djece.

U anketi pitanja su se temeljila na omiljenim i neomiljenim namirnicama i školskim obrocima, sudjeluju li djeca u pripremi hrane kod kuće i sl. Rezultati ankete potvrđuju koliko je potrebno mijenjati prehrambene navike od malih nogu jer samo polovica učenika od njih 450 ispitanih jede povrće i voće svaki dan.

Zanimljivo je ipak da u najmanje omiljene školske užine spadaju pudinzi i kruh s namazima poput čokoladnih namaza, marmelade i margarina. Pizza, tjestenina, ćevapi i pečeni krumpiri ipak su među omiljenijim su obrocima, dok su povrtna variva najmanje ocijenjeni školski obroci.

Veseli činjenica da 87% učenika želi naučiti kuhati, što je zeleno svijetlo za pokretanje projekta škole kuhanja za najmanje.

Ova anketa provedena je u sklopu Food Revolutiona, svjetskog pokreta pod okriljem salvnog britanskog kuhara Jamiea Olivera. Cilj pokreta je edukacija o hrani i povratak zdravih kuhanih obroka u obitelj, vrtiće, škole, radna mjesta, gdje je naglasak na lokalnom uzgoju i kupnji domaćih namirnica. Ambasadori diljem svijeta svake godine slave Food Revolution Day, organizirajući pritom različite akcije.

Prvi službeni Food Revolution Day u Hrvatskoj 

U Hrvatskoj je Food Revolution zajednica ove godine prvi puta službeno obilježila Food Revolution Day na otoku Krku. Povodom tog dana u centru Malinske, ambasadorica otoka Krka, Sabina Barbiš i kuhari volonteri, među kojima i Zvjezdana Vukić, Ratko Iveković te Marin Pleše iz show-a Masterchef, kuhali su ukusna jela od krčkih delicija! Bilo je tu ponešto slano i slatko, morsko i voćno, za velike i male. 

U stilu Jamie Olivera, pripremali su brza i lagana jela od svježih lokalnih namirnica. Ljubav prema hrani i želja da se ista prenese na najmanje, vidjela se u svakom tanjuru. Svojih minimalno 300 gostiju, nahranili su tzv. morskim čušpajzom, šarenim povrtnim fishburgerima i nebrojenim vrstama voćnih smoothija. Pripremljena hrana besplatno se degustirala, a prezentirali su se i vrhunski otočki proizvodi, između ostalih Gelati d’Oro sladoledi bez šećera te Veli’s čips i sok od jabuke.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo