Počeo 7. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice - Ordinacija.hr

Novosti

Počeo 7. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice

Europski tjedan prevencije raka vrata maternice obilježava se sedmi puta, i to od 21. do 27. siječnja 2013. Inicijator je Europska udruga protiv raka vrata maternice – ECCA. Cilj kampanje je podizanje svijesti o bolesti uz poticanje žena na brigu o svom zdravlju i edukaciju o mogućnostima prevencije raka vrata maternice.

Hrvatska liga protiv raka i udruga Zdravka zajednički su pokrenuli inicijativu za prevencijom raka vrata maternice koji se na godinu u svijetu dijagnosticira u 500.000 novih slučajeva, a gotovo 250.000 žena umre od te bolesti.

Glavne poruke javnozdravstvene akcije Budi Zdrav(k)a su:

Edukacija – Naučite sve što možete, pitajte svog liječnika!
Cijepljenje – Zaštitite se od bolesti koje uzrokuje HPV!
Probir – Čuvajte svoje zdravlje i redovito napravite PAPA test!

jU Hrvatskoj se svaki dan jednoj ženi otkrije rak vrata maternice, a svaki treći dan od te zloćudne bolesti umire jedna žena. Na konferenciji za novinstvo 16. siječnja 2013., predstavljen je Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice Ministarstva zdravlja koji se provodi od 1. prosinca 2012. godine. Nacionalnim programom za otkrivanje raka vrata maternice obuhvaćene su sve žene u dobi od 25-64 godine koje se pozivaju na PAPA test svake tri godine. Taj pregled je jednostavna pretraga kojom se uzima obrisak rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. Najčešće su oboljele žene između 35. i 49. godina života (drugi najčešći karcinom u toj dobnoj skupini). Od raka stidnice i rodnice oboljele su ukupno 82 žene, tisuće žena imalo je prekancerozne promjene u PAPA nalazima, a HPV uzrokuje i više od 60 vrsta genitalnih bradavica u muškaraca i žena.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice novi je program probira Ministarstva zdravlja, a cilj ove javnozdravstvene kampanje jest doći do što većeg broja žena i potaknuti ih da se odazovu na preventivni pregled kada dobiju poziv, ali i motivirati ih da i inače aktivno sudjeluju u očuvanju i unaprjeđenju svog zdravlja. Kako bi program pokazao svoj učinak, potrebno je postići zadovoljavajući odaziv – za rak vrata maternice to je odaziv od 85% ciljne populacije tijekom tri godine od početka programa, smanjiti invazivni rak vrata maternice za 60% u dobnoj skupini između 25. i 64. godine te smanjiti mortalitet od invazivnog raka vrata maternice za 80% u 13 godina od početka programa. Preventiva i rano otkrivanje bolesti dokazano su najuspješnije metode u borbi protiv malignih bolesti i pridonose smanjenju broja oboljelih i smrtnosti od raka. Značajnu ulogu u motiviranju građana za sudjelovanjem u preventivnim pregledima imaju liječnici obiteljske medicine i patronažna služba, a zahvaljujući informatičkom povezivanju sustava, za svakog pacijenta moći će se pratiti rezultati skrininga, kao i daljnje terapijske procedure.

Niti jedna vrsta raka nema tako čvrstu uzročno posljedičnu vezu s nekim danas znanim uzrokom kao što to imaju humani papiloma virus (HPV) i rak vrata maternice pa se čak u 99,7% slučajeva raka vrata maternice može dokazati infekcija HPV-om. Infekcija humanim papiloma virusom je najproširenija virusna spolno prenosiva infekcija. Smatra se da će u tijeku spolno aktivnog razdoblja života i do 70% populacije imati šansu zaražavanja barem jednim tipom humanog papiloma virusa. Istaknuta je i važnost cijepljenja čija svrha jest zaštita od bolesti uzrokovanih HPV-om. Te bolesti su rak vrata maternice, premaligne genitalne lezije vrata maternice, rodnice i stidnice te vanjske genitalne bradavice. Cijepljenje je namijenjeno svim djevojčicama i ženama u dobi od 9 do 26 godina.

U sklopu obilježavanja međunarodnog tjedna prevencije raka vrata maternice u Zagrebu će se održati od 24. do 26. siječnja 2013. godine 1. međunarodni kongres i 2. hrvatski simpozij o prevenciji i liječenju početnog raka materničnog vrata u organizaciji Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC “Sestre milosrdnice“, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Hrvatskog društva za kolposkopiju i bolesti vrata maternice Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatske lige protiv raka s udrugama “Zdravka“ i “Aktiva“.

Tema ovog kongresa je rak materničnog vrata čija je pojavnost i smrtnost na vrlo visokom mjestu na ljestvici oboljelih žena od zloćudnih bolesti u Hrvatskoj. Ovaj kongres je pod pokroviteljstvom ESGO-a (European Society of Gynaecological Oncology) i HLZ-a (Hrvatskog liječničkog zbora). Raspravljat će se o suvremenim pogledima na prevenciju HPV-a, odgovorno spolno ponašanje, edukaciju mladih i potrebu uvođenja sustavnog zdravstvenog odgoja u škole, cijepljenju protiv HPV-a, dijagnostiku i liječenje početnog raka materničnog vrata i nužnosti odlaska na redovite ginekološke preglede s Papa testom.

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo