Novosti

Pomozi i ti ukloniti ambroziju s Medvedgrada

Ovu nedjelju Park prirode Medvednica i grad Zagreb pozivaju te da se uključiš u akciju “Zagreb bez ambrozije 2016.” Mjesto okupljanja je parkiralište nasuprot groblja kod Šestinske crkve s kojeg će u 08:30 do Medvedgrada voziti besplatni autobus.

Ambrozija, ta invazivna vrsta predstavlja jedan od najjačih alergena na čiji je pelud osjetljiv sve veći broj građana. Ona nije toliko prisutna u parku na višim nadmorskim visinama, ali uslijed velikih vjetroizvala tijekom 2014. godine otvorile su se površine s mnogo sunca koja joj odgovaraju, te je pravi trenutak da poduzmemo korake i ublažimo njeno rasprostranjivanje, osiguramo zdraviji boravak svih gostiju na Medvednici te osvijestimo građane i posjetitelje o njenom štetnom djelovanju na zdravlje ljudi.
Za sve sudionike akcije osigurati će se osvježenje i potreban materijal.

Za akciju se potrebno prigodno odjenuti i obući. Pored ostalog, preporuča se ponijeti pokrivalo za glavu, cipele za hodanje po prirodi, vodu te kremu za sunčanje s obzirom na najavljeno sunčano i vruće vrijeme.

Akciji uklanjanja ambrozije pridružiti će se i brojni dugogodišnji suradnici Parka prirode Medvednica – Hrvatski skijaški savez, Combis, WWF Adria, Hotel Tomislavac, Apartmanska kuća Snježna kraljica, Društvo Aikido-Zagreb, Udruga Šestine, planinarski domovi Stara lugarnica Sljeme, Vidikovac, Kućica, a lista zainteresiranih stalno raste.

Više saznaj na Facebooku.

Foto: Shutterstock

Možeš pomoći i na druge načine – Fotografiraj i prijavi svaku ambroziju koju vidiš – pomoću nove aplikacije “Alergični”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo