Novosti

Porast prijava nuspojava na lijekove

Najčešće prijavljene nuspojave lijekova bile su mučnina, osip, proljev, svrbež, omaglica, glavobolja i povraćanje, što je karakteristično za klasične sintetske lijekove.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) prošle je godine zaprmila 2491 prijavu na nuspojave nekog lijeka, što je 30 posto više nego u 2012. godini. Pri tom je gotovo trostruko porastao broj prijava pacijenata.

Zahvaljujući porastu svijesti o potrebi prijavljivanja, Hrvatska se po kvaliteti i broju nuspojava u 2013. godini popela za dva mjesta i nalazi se na 14. mjestu među 115 zemalja koje sudjeluju u programu praćenja sigurnosti lijekova Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Najviše prijava odnosilo se na lijekove za bolesti krvožilnog sustava i za liječenje sustavnih infekcija i cjepiva, dok je treća najzastupljenija skupina lijekova ona za bolesti živčanog sustava. Najčešće nuspojave bile su mučnina, osip, proljev, svrbež, omaglica, glavobolja i povraćanje, što je karakteristično za klasične sintetske lijekove.

Ravnateljica HALMED-a Viola Macolić Šarinić ističe kako se 34 posto prijavljenih nuspojava smatralo ozbiljnim, ali prijave nisu bili takve da bi signalizirale potrebu poduzimanja pojačanih mjera, kao što su izdavanja mjera opreza za pojedinu skupinu lijekova, ograničavanja primjene nekog lijeka kod pojedinih skupina pacijenata ili pak povlačenja nekog lijeka.

“Ukupan porast broja prijava nuspojava ne znači i problem s kakvoćom, djelotvornošću ili sigurnošću primjene lijekova. Upravo suprotno, veći broj prijava je indikator kvalitete sustava, a svaka dodatna prijava znači i dodatnu informaciju za korisnike lijekova i zdravstvene radnike, što dovodi do sigurnije primjene lijekova”, izjavila je ravnateljica HALMED-a Macolić Šarinić.

Po podacima iz HALMED-ovih izvješća u posljednjih pet godina, sumnja da je smrtni ishod nastao zbog komplikacija uslijed nuspojave lijeka zabilježena je u svega jedan do dva posto ukupnog broja prijava. Uglavnom je riječ o bolesnicima s vrlo teškom osnovnom bolešću (npr. multipli mijelom, kolorektalni karcinom, rak dojke itd.), što dodatno otežava procjenu povezanosti lijeka i nuspojave sa smrtnim ishodom.

U izvješću za 2013. godinu navodi se kako su 1784 prijave prikupljene putem spontanih prijava zdravstvenih radnika i pacijenata izravno HALMED-u, te putem tvrtki koje stavljaju gotove lijekove u promet i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Nuspojave i dalje najviše prijavljuju liječnici (55 posto), iako je taj broj prošle godine bio nešto manji nego u 2012. godini.

Uz povećan broj pacijenata koji prijavljuju nuspojave (143 prijave), što u HALMED-u pripisuju svojoj uspješnoj javnoj edukativnoj kampanji, nastavljen je i trend rasta broja prijava ljekarnika (34 posto).

S druge strane, ističe HALMED, nuspojave još dovoljno ne prijavljuju medicinske sestre i tehničari, a premali broj prijava dolazi i iz bolničkih ustanova. Te su prijave osobito značajne jer obično produžuju hospitalizaciju ili dovode do nje, pa zbog toga uvijek ulaze u kategoriju ozbiljnih nuspojava.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo