Posjetite s djecom Bolnicu za medvjediće - Ordinacija.hr

Novosti

Posjetite s djecom Bolnicu za medvjediće

U organizaciji dviju studentskih udruga – Studentske sekcije Hrvatskog liječničkog zbora (SSHLZ) i Europske medicinske studentske asocijacije (EMSA), već više od 10 godina organizira se projekt Bolnica za medvjediće.

Navedene udruge djeluju pod okriljem Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji ove godine obilježava 100. obljetnicu svoga osnutka. Usmjeren prvenstveno djeci predškolske dobi, projekt je pokrenut s ciljem otklanjanja straha od bijelih kuta, koji se kod djece često javlja iz straha od nepoznatog te često neugodnih okolnosti u kojima se dijete nalazi kad se razboli i prvi put susreće sa liječnicima i zdravstvenim djelatnicima.

Na zabavan i interaktivan način, posebno osmišljenim radionicama nastoji se djecu upoznati s radom liječnika, načinom funkcioniranja liječničke ordinacije te postupcima i liječničkim priborom kojima se liječnik služi prilikom pregleda, kako bi ih se na taj način pripremilo na situaciju u kojoj će i oni sami biti bolesni i trebati pregled liječnika te na taj način umanjiti potencijalni strah koji bi se pritom mogao javiti. Pritom dijete zauzima ulogu staratelja, koji dovodi svoju plišanu igračku liječniku te ju zajedno kroz igru pregledavaju i liječe.

U radionicama sudjeluju studenti medicine svih godina, koji na ovaj način razvijaju svoje komunikacijske vještine i grade kvalitetan odnos između djece i zdravstvenih djelatnika.

Edukacija djece

Uz već navedeno, posebna pozornost je usmjerena i edukaciji djece, prvenstveno o zdravlju, dobrim higijenskim navikama, zdravoj prehrani te ljudskom tijelu, čime se od najranije dobi djecu uči o važnosti zdravlja te stvaraju zdrave navike i odgovoran odnos prema vlastitom zdravlju.

Radionice se tijekom godine održavaju više puta mjesečno u različitim dječjim vrtićima na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a osim toga Bolnica za medvjediće je i redoviti gost na sajmovima i festivalima posvećenim djeci i zdravlju te jednom godišnje organizira veliki događaj u središtu grada, koji je otvoren za sve zainteresirane roditelje i djecu.

Bolnica za medvjediće

Takav događaj se priprema i za 27. svibnja 2017., kada će u parku Zrinjevac biti velika Bolnica za medvjediće, koja će kao i prava bolnica imati svoju ordinaciju, čekaonicu, kiruršku salu te ljekarnu i laboratorij, kako bi zainteresirana djeca mogla proći sve korake u procesu liječenja, a pritom i puno toga naučiti. Osim bolnice koja će oba dana biti otvorena od 10 do 20h i spremno dočekati sve mališane i njihove bolesne plišance, na Zrinjevcu će se tijekom ta dva dana naći još i pregršt radionica, tako da će svatko moći naći nešto za sebe – i djeca, ali i roditelji, bake i djedovi ili bilo tko od odraslih s kime dođu tamo.

Bolnica za medvjediće koja će se naći na Zrinjevcu, osmišljena u suradnji sa studentima iz Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA), mališanima će dočarati čime se liječnici bave, čemu služi liječnički pribor te koji su sve dijelovi liječničkog pregleda i liječenje ovisno o dijagnozi, a potom i što se točno događa u laboratoriju, kako se obavlja koja laboratorijska pretraga te zašto su bitni lijekovi i kako ih treba pametno koristiti.

Za dodatnu edukaciju djece, u suradnji s projektom Petica – igrom do zdravlja, projektom Zubić studenata Stomatološkog fakulteta, te projektom Sapunčić studenata Farmaceutsko – biokemijskog fakulteta pripremili smo radionice o zdravoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti i pravilnom pranju ruku i zuba, čime želimo naglasiti važnost pravilne higijene i zdravih navika od najranije dobi. Važnost projekta ove godine su prepoznali brojni sponzori, koji su nas donacijama podržali u radu i omogućili organizaciju događaja na Zrinjevcu u ovom opsegu i obliku. Među njima najznačajniji su Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski liječnički zbor, Yasenka, Lola ribar i mnogi drugi, na čemu smo im neizmjerno zahvalni.  

U nastavku možete naći program dodatnih radionica, koje će se održavati po dogovorenom rasporedu, a sama Bolnica za medvjediće će biti otvorena od 10 do 20h.

SUBOTA 27.05.2017.
11.00 – 13.00 Petica – igrom do zdravlja (zdrava prehrana i tjelesna aktivnosti)

15.00 – 17.00 Medin zubić

17:00 – 19:00 Sapunčić – Kada, kako i zašto prati ruke?

19.30 – 20.00 Iznenađenje od sapunice – veliki baloni za naše malene

Za više informacija posjetite Facebook stranicu: Bolnica za medvjediće – Zagreb ili se obratite na mail bolnicazamedvjediće@gmail.com.

Foto: Promo
 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo