Novosti

Predstavljen Podravkin projekt “Zdrav odmor” u Osnovnoj školi “Ivo Andrić”

Photo: Goran Jakuš/PIXSELL

Veliki lonac pun tjestenine bolognese razveselio je učenike novozagrebačke Osnovne škole “Ivo Andrić”, nakon prve u nizu spikaonice u organizaciji Večernjeg lista, portala ordinacija.hr, časopisa za djecu Radost te Podravke.

Dok su učenici debatirali o tome treba li u škole unijeti više zdravih obroka, majstori Podravkine kuhinje spremali su zdrav obrok kako bi većinu razuvjerili da zdrava hrana nije ujedno i neukusna hrana.

“Pripremili smo 500 porcija, u koje smo stavili 30 kilograma mesa, 30 kilograma tijesta, 30 litara rajčice, 20 litara sjeckane rajčice, 4 kilograma mrkve, 3 kilograma celera i 6 kg luka”,  rekao je Podravkin promotor kulinarstva Zlatko Sedlanić, a pomogao mu je i pjevač Luka Nižetić, koji je svoje kulinarske vještine dokazao u brojnim emisijama. Nižetić je, uz nutricionisticu Davorku Gajari, bio i ambasador zdrave prehrane na samoj debati, održanoj u sklopu Podravkina projekta “Zdravi odmor”.

“Iz predmeta “Priroda i društvo” učimo o piramidi prehrane, a za užinu nam posluže pizzu. Škole su odgojno – obrazovne ustanove. Trebale bi, osim poučavanja o zdravoj prehrani, i prakticirati serviranje takve hrane”, bila je odlučna afirmacijska ekipa, dok je negacijska zastupala tezu kako, sve i da škole nude zdrave obroke, ne znači da će djeca iste konzumirati. Ako ih i pojedu, isticali su, mogu jednako tako nakon škole otići i kupiti krafnu. Obroci bi, složila se nutricionistica Gajari, trebali biti drugačiji prema razredima.

“Roditelji plaćaju jednu cijenu te se smatra da bi svi obroci trebali biti isti, no niži razredi trebali bi imati manje obroke, a viši jesti obilnije”, kazala je Gajari. Nižetić je učenike, pak, pokušao uvjeriti kako brokula, njihovo najomraženije jelo, može biti i ukusna.

“Od brokule se može napraviti pire ili ju smiksati i zajedno sa sirom staviti u pitu, a brokula se može staviti i na pizzu” rekao je Nižetić te dodao da se mogu napraviti i palačinke od zobenih pahuljica. Umjesto mliječne čokolade, učenicima se svidjela ideja da pojedu tamnu čokoladu, šaku badema, oraha, sjemenki ili voća.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo