Predstavljen prvi hrvatski BOSK gluten free standard

Gluten free

Prestižnom zagrebačkom hotelu Esplanade na predstavljanju Bosk gluten free standarda uručen je prvi takav certifikat u Hrvatskoj. Uvođenje tog standarda omogućit će osobama na bezglutenskom režimu prehrane siguran posjet restoranima i hotelima.

U zagrebačkom hotelu Esplanade danas je premijerno predstavljen prvi hrvatski gluten free standard pod nazivom BOSK čiji je značaj prepoznao i prestižni zagrebački hotel te je implementacijom strogih standarda stekao naslov prvog hrvatskog certificiranog hotela s gluten free ponudom. BOSK gluten free standard namijenjen je ugostiteljima te im pruža praktično znanje o pripremi, posluživanju i distribuciji bezglutenskih jela. 

Zbog GMO-a sve je više ljudi intolerantno na gluten

Posljednja istraživanja potvrđuju da je gluten jedan od najzastupljenijih alergena u hrani. Procjenjuje se kako danas u Europi ima više od 70 milijuna osoba osjetljivih i netolerantnih na gluten, 190 milijuna osoba koje izbjegavaju pšenicu i gluten te 11 milijuna oboljelih od celijakije, autoimune bolesti kao krajnjeg izraza nepodnošenja glutena. Ove, ali i mnoge druge činjenice vezane uz gluten dovele su do razvoja Bosk gluten free standarda kojiće osobama na bezglutenskom režimu prehrane omogućiti siguran posjet restoranima i hotelima koji implementacijom strogih standarda osiguravaju Bosk gluten free certifikat jer kuhanje s proizvodima bez glutena nije dovoljno da restoran bude gluten-free.

Ponukan svojim osobnim iskustvom, živeći na strogom bezglutenskom režimu prehrane i željan druženja s obitelji i prijateljima u restoranima, rodila se ideja o ravoju gluten free standarda. Od sada će osobe na bezglutenskoj prehrani moći s povjerenjem konzumirati bezglutenska jela u restoranima i hotelima, znajući da je osoblje upozanto s principima pripreme i posluživanja takvih jela - izjavio je Denis Delogu, direktor tvrtke BOSK koja je razvila ovaj standard.

Uz Delogua, BOSK gluten free standard predstavio je doc.dr.sc Dražen Lušić, dipl.sanit.ing. koji je rekao:

Ovaj program razvijen je s ciljem smanjenja rizika kontaminacije pripremljenih jela i slastica glutenom te propisuje protokole proizvodnih procesa nabave, skladištenja, pripreme i posluživanja hrane.

Prisutni su na predstavljanju imali prilike kušati bezglutenske delicije koje je osmislila i pripremila poznata šefica Ana Grgić sa svojim timom kuhara. Jela su poslužena prema novousvojenim principima BOSK gluten free standarda, a uzvanici su imali priliku uvjeriti se da je bezglutenska hrana iznimno privlačna i vrlo ukusna.

 Prati nas na Viber Public Chatu!