Novosti

Predstavljen prvi hrvatski Centar za istraživanje i promicanje najboljih zdravstvenih praksi

Prvi hrvatski Centar za istraživanje i promicanje najboljih zdravstvenih praksi predstavio je početak svoga rada ovog ponedjeljka na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Riječ je o jedinstvenom Centru koji će, osim stvaranja ekonomski održivog dostupnog i socijalno pravednog zdravstvenog sustava, promovirati najbolje prakse hrvatskog zdravstva.

Ovaj neovisan Centar pokrenut je s ciljem stvaranja novih ideja te promicanja, učenja i organiziranja sustava kvalitete u zdravstvu, a između ostaloga bavit će se istraživanjem ishoda zdravstvenih intervencija te razvojem i primjenom metodologije i alata podatkovne znanosti u području medicine i zdravstva.

Želimo okupiti ljude koji kvalitetno rade, a da nisu samo stručnjaci na području medicine, već i vodeći inovatori i proizvođači, stručnjaci hrvatskih tehnoloških kompanija koje izvoze svoje znanje kako bismo kroz umrežavanje i suradnju kontinuirano pratili trendove i stvarali nove ideje, istaknuo je prof. dr. sc. Stjepan Orešković, voditelj i predsjednik Savjeta Centra, dodavši kako po prvi put rade studiju u kojoj se uspoređuju dva lijeka.

Svečano predstavljanje Centra okupilo je brojne goste koji su svojim dolaskom podržali ovaj projekt, a među kojima su bili i prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva Republike Hrvatske te dr. sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Neutralni, stručni i znanstveni centar, kakav je Centar za istraživanje i promicanje najboljih zdravstvenih praksi, konačno će omogućiti da u hrvatski medijski i politički prostor ulazi istina zasnovana na dokazanosti i struci te će pružati prave informacije. Ovaj Centar važan je za cijelu javnost, a osobito za stručnu javnost jer će valorizirati sve ono što se događa u hrvatskom zdravstvenom sustavu, istaknuo je u uvodnom obraćanju ministar Kujundžić.

U sklopu događaja okupljenima su se obratili i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak te predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr. sc. Ines Strenja, a koji su se ovom prigodom jednoglasno složili kako je pokretanje ovog Centra značajan događaj za medicinu u Hrvatskoj.

Novoosnovani Centar surađivat će s brojnim ustanovama koje se bave raznim područjima, kao što su procjena zdravstvenih tehnologija te istraživanja praksi utemeljenih na dokazima. Također, veliku ulogu u samom djelovanju Centra imat će Data Science, Machine learning i umjetna inteligencija, što predstavlja novitet u istraživanju kvalitete izvrsnosti.

Jedinstveni Centar ovog tipa u centralnoj i jugoistočnoj Europi imat će zadaću vrednovanja zdravstvenih tehnologija, istraživanja ishoda zdravstvenih intervencija te medicinske i zdravstvene prakse utemeljene na dokazima, kao i razvoju te primjeni metodologije i alata podatkovne znanosti u području medicine i zdravstva.

Ordinacija.hr

Foto: Arhiva

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo