Novosti

Predstavljena publikacija “Grad Zagreb – pristupačan osobama s invaliditetom”

Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, u suradnji sa Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), izradio je i tiskao publikaciju u skladu sa Zagrebačkom strategijom izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2011. do 2015. godine i Provedbenim planom.

Publikacija pod nazivom “Grad Zagreb – pristupačan osobama s invaliditetom” je ponajprije izrađena za osobe s invaliditetom, a namijenjena je svim Zagrepčanima i onima koji posjećuju grad.

Prema podacima iz Hrvatskog registra o osobama s invaliditetom HZJZ-a, u Gradu Zagrebu u 2010. godini, osobe s invaliditetom činile su udio od 11,9 posto ukupnog stanovništva grada, od čega muškaraca 52,9 posto, a žena 47,1 posto. Najveći broj osoba s invaliditetom je u radno-aktivnoj dobi od 20-64 godine, njih 47 876 (51,59 posto). U dobnoj skupini 65 i više godina osobe s invaliditetom čine udio od 39,96 posto u ukupnom broju osoba s invaliditetom u toj dobi, a u dobi od 0-19 godina prevladavaju dječaci s invaliditetom 5,62 posto u odnosu na djevojčice s 3,44 posto.

Publikaciju možete pogledati ovdje: www.zagreb.hr

Prvi dio publikacije sadrži popis sa snimkama javnih objekata i
površina s obzirom na pristupačnost osobama s invaliditetom. Od tri
tisuće javnih objekata i površina u Zagrebu, osobama s invaliditetom
pristupačno je gotovo pola (49 posto), djelomično 22 posto, a nepristupačno im je
29 posto.
 
U drugom dijelu publikacije su navedeni:

  1. Socijalna skrb i prava iz socijalne skrbi
  2. Zdravstvena skrb i prava iz zdravstvene skrbi
  3. Profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje osoba s invaliditetom
  4. Mirovinsko osiguranje
  5. Odgoj i obrazovanje
  6. Sport i rekreacija
  7. Kultura
  8. Ostala prava
  9. Organizacije i udruge za pomoć osobama s invaliditetom

U trećem dijelu nalaze se korisne informacije o proizvođačima opreme i pomagala te odgovarajući servisi za osobe s invaliditetom, kao i važniji telefonski brojevi te podaci o javnom gradskom prijevozu.

Svake godine, obilježavajući Međunarodni dan osoba s invaliditetom, fokus se stavlja na drugo pitanje, a prošlogodišnja tema je bila:

Zajedno za bolji svijet za sve: uključujući i osobe s invaliditetom u razvoj.

Poticanje punog sudjelovanja osoba s invaliditetom u obiteljskom životu i životu zajednice jedan je od ciljeva Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine. U poboljšanju životnog standarda i pružanju mogućnosti za aktivno uključivanje osoba s invaliditetom, organizacije civilnog društva značajno pridonose stvaranju pozitivne predodžbe u javnosti o osobama s invaliditetom i njihovim potrebama i time promiču njihovo uključivanje u život zajednice.

 

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo