Ako u svakodnevnu prehranu uvrstite više namirnica bogatih biljnim vlaknima smanjit ćete rizik od moždanog udara, tvrdi novo britansko istraživanje. Dnevno povećanje unosa vlakana od 7 grama smanjuje rizik za pojavu moždanog udara za 7 posto, zaključili su stručnjaci nakon istraživanja koje je trajalo 20 godina.
Saznanje je važno jer mnogi ljudi ne unose dovoljno vlakana – dnevno bi trebali unijeti 25 do 30 grama, a u prosjeku
osoba u organizam unese tek pola potrebnih vlakana.
Za većinu, dodatnih 7
grama vlakana po danu ne bi trebalo predstavljati veći
problem jer imaju na raspolaganju niz namirnica. Primjerice, grahorice
i mahunarke,
zeleno lisnato povrće, voće te cjelovite žitarice obiluju vlaknima.
Od ranije je poznato kako prehrana koja uključuje biljna vlakna snižava visok krvni tlak i razinu
“lošeg” kolesterola, a to su
rizični faktori za nastanak moždanog
udara.
Povećavanje dnevnog unosa vlakana pritom ne znači potpunu promjenu vaših
prehrambenih navika, zaključak je istraživanja objavljenog u časopisu Stroke. Za početak, jednostavno umjesto bijelog
kruha jedite onaj od cjelovitih žitarica.
Ordinacija.hr