Preko 1.000 Zagrepčana besplatno pregledalo madeže u sklopu akcije "Djeluj sada!" - Ordinacija.hr

Novosti

Preko 1.000 Zagrepčana besplatno pregledalo madeže u sklopu akcije “Djeluj sada!”

Održana 10. javnozdravstvena akcija „Djeluj sada“ u organizaciji Grada Zagreba i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba

U sklopu 10. javnozdravstvene akcije „Djeluj sada!“ bez uputnice na Jarunu je pregledano više od 1.000 Zagrepčana. Akciju koja ima za cilj osvijestiti građane o važnosti prevencije, redovitih pregleda madeža i odgovornog izlaganja suncu organizirao je Grad Zagreb i Gradski ured za zdravstvo u suradnji s Udrugom za prevenciju tumora kože „Zdravi pod suncem“, Klinikom za tumore i Klinikom za kožne i spolne bolesti Kliničkoga bolničkoga centra „Sestre milosrdnice”, Referentnim centrom Ministarstva zdravlja za melanom, Klinikom za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra Zagreb te uz potporu Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH. Građani su na javnozdravstvenoj akciji “Djeluj sada!”, osim mogućnosti pregleda madeža bez prethodne uputnice, imali priliku i saznati korisne savjete koje je potrebno imati na umu kod svakodnevnog izlaganja suncu.

Zaštita kože

Kako bi se izbjegle neželjene posljedice sunčevih zraka na koži, redovita primjena kreme za sunčanje preporuča se već od ranog proljeća do kasne jeseni te zimi prilikom skijanja i boravka na višim nadmorskim visinama. Odabir visine zaštitnog faktora ovisi o tipu kože. SPF (Sun Protection Factor) označava stupanj zaštite od UVB zračenja (ne pokazuje zaštitu od UVA zračenja), a ovisi o količini i vrsti filtera i zaštitnoj supstanci. Osobama svijetle puti i očiju čija koža uvijek izgori, preporučuje se korištenje zaštitnog faktora 30 i 50+, dok je osobama tamne kože, kose i očiju dovoljan faktor 20. Kvalitetan proizvod za zaštitu od sunca treba štititi ne samo od UVB nego i od UVA zraka. Također, način aplikacije kreme značajno mijenja SPF.

Preporučuje se nanijeti malo više od pola čajne žličice na svaku ruku, lice i vrat, a na svaku nogu, prsa i leđa nešto više od po jedne čajne žličice. Za učinkovitu zaštitu, kremu za sunčanje je nužno nanijeti 15 do 30 minuta prije izlaganja suncu te ponoviti nanošenje na područja koja su više izložena suncu 15 do 30 minuta nakon početka izlaganja kože suncu. Zaštitno sredstvo potrebno je ponovno nanositi nakon kupanja, brisanja ručnikom, znojenja jer se na taj način skine 30 do 40 % zaštitnog sloja. Kremu za sunčanje je nužno nanositi i kada se boravi u hladu te kada je oblačno vrijeme. Posebnu pažnju treba posvetiti foto zaštiti djece, za čiju kožu je najbolje primijeniti sredstva koja sadrže fizikalne filtere, pružaju i mehaničku zaštitu te gotovo u cijelosti onemogućuju prodiranje UV zraka u kožu.

Jako mi je drago što se svake godine na akciju odazove sve više građana, to je pokazatelj da smo kroz ovih deset godina provođenja edukativne kampanje uspjeli utjecati na njihovo ponašanje i osvijestiti važnost prevencije. No, i dalje veliki broj građana ne slijedi upute stručnjaka pa je iznimno važno da se ovakve akcije provode kontinuirano s ciljem što bolje edukacije građana, istaknula je prof. dr. sc. Mirna Šitum, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti Kliničkoga bolničkoga centra „Sestre milosrdnice” i voditeljica Referentnog centra za melanom MZRH.

Što kažu brojke?

Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje više od 3 i pol milijuna Europljana oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, među kojima čak 132.000 od melanoma. Zloćudni tumori kože imaju najbržu rastuću incidenciju od svih tumora, a smrtnost od melanoma je činjenica koja nas najviše zabrinjava. O tome govori podatak da više od 22.000 Europljana umire od melanoma. Prema podatcima Registra za rak RH 2014. registrirano je 587 novooboljelih od melanoma, te se prosječno otkrije 13,7 oboljelih na 100.000 stanovnika. Ovaj iznimno biološki potentan tumor bilježi značajan porast u incidenciji u posljednjih 30 godina: čak 149% za muškarce i 130% za žene. Valja istaknuti i da je stopa smrtnosti porasla posljednjih 30 god. za 50%. Zahvaljujući javnozdravstvenim preventivnim akcijama u više od 50% oboljelih se dijagnosticira lokaliziran melanom bez metastaza.

Foto: Promo

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo