Novosti

Prevencija bolesti tjelesnom aktivnošću

Foto: Shutterstock

Ugledni svjetski stručnjaci u području tjelesne aktivnosti i zdravlja okupili su se na 8. međunarodnoj HEPA Europe konferenciji koja od 15. do 17. studenoga u zagrebačkom hotelu Sheraton donosi pregled najnovijih znanstvenih dostignuća, aktualnih tema i analiza u ovom iznimno važnom životnom području.

 Veliko zanimanje sudionika privuklo je predavanje prof.dr. Fione Bull iz Svjetske zdravstvene organizacije koja je govorila o trenutnoj praksi i otvorenim pitanjima u području promocije tjelesne aktivnosti te naglasila kako intervencije počinju na nižoj razini, no za značajna postignuća i korak naprijed nužno je donijeti promjene u politici i zakonodavstvu na nacionalnoj razini.

Kako bismo napravili pomake prema zdravijem društvu, zdravijoj Hrvatskoj, moramo se zajednički fokusirati na jednu od najvažnijih stvari a to je prevencija bolesti tjelesnom aktivnošću. Bolesti srca, dijabetes i brojne vrste karcinoma vodeći su uzročnici smrti u svijetu. Statistike pokazuju kako je nedovoljno ljudi aktivno stoga moramo surađivati s politikom, zakonodavstvom ali i svim ostalim područjima poput prometa, okoliša, sporta da bismo zajedno stvorili okruženje u kojem ćemo biti aktivniji i zdraviji.“ – istaknula je prof.dr. Fiona Bull iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Na konferenciji čija je ovogodišnja tema Moderni pristupi u promociji i mjerenju tjelesne aktivnosti brojnim sudionicima obratili su se dekan Kineziološkog fakulteta u Zagrebu izv.prof.dr.sc. Tomislav Krističević, predsjednik Organizacijskog odbora konferencije doc.dr.sc. Danijel Jurakić, predsjednik Upravnog odbora HEPA Europe prof.dr.sc. Tommi Vasankari, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar dr. Zvonimir Šostar, izaslanik Predsjednice RH, gđe Kolinde Grabar Kitarović prof.dr.sc. Damir Knjaz, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, pročelnik gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba dr.sc. Vjekoslav Jeleč dr.med., predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije dr. João Breda i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Damir Boras.

Iznimno smo ponosni što je upravo Hrvatska domaćin jedne ovako važne konferencije s do sada najvećim brojem registriranih sudionika u pretklih osam godina. Zajedno razmijenjujemo iskustva kako bismo svi zajedno bili još uspješniji u promociji zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti koja neupitno ima značajan utjecaj na kvalitetu i dužinu života.“ – izjavio je predsjednik Organizacijskog odbora konferencije doc.dr.sc. Danijel Jurakić.

Svoja saznanja podijelili su brojni stručnjaci kao što je dr. João Breda iz Svjetske zdravstvene organizacije koji je govorio na temu Inicijative Svjetske zdravstvene organizacije u promociji tjelesne aktivnosti. Tu je i prof.dr. Susan Michie koja nas upućuje u temu Primjena bihevioralne znanosti u razvoju i evaluaciji digitalnih intervencija: implikacije za intervencije promocije tjelesne aktivnosti. Prof.dr. Adrian Bauman sa Sveučilišta u Sydneyu i Suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije za tjelesnu aktivnost, prehranu i pretilost predstavlja Smjernice i praćenje tjelesne aktivnosti – globalna iskustva. Prof.dr. Alfred Rütten sa Instituta Sporta i Znanosti u Njemačkoj vodi simpozij pod naslovom: Implementacija smjernica za tjelesnu aktivnost – nacionalna, europska i globalna perspektiva.

HEPA Europe konferencija svake godine održava se u drugom europskom gradu, a dolaskom u Zagreb, Hrvatsku lansira visoko na ljestvicu aktivnih i uspješnih zemalja u području tjelesne aktivnosti i zdravlja. Konferencija se održava u organizaciji Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović i Svjetske zdravstvene organizacije.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo