Prevencija je najbolje oružje u borbi protiv raka dojke - Ordinacija.hr

Novosti

Prevencija je najbolje oružje u borbi protiv raka dojke

Povodom nadolazećeg 21. Dana narcisa, dana borbe protiv raka dojke, organizatori na čelu s Gradom Zagrebom i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar te Hrvatskom ligom protiv raka pozivaju što veći broj žena da se uključe u Program preventivne mobilne mamografije.

Tijekom 2016. godine u Programu preventivne mobilne mamografije ukupno je pregledano 1804 žene u dobi od 40 do 49 godina i starijih od 69 godina, a pregledane su žene koje nisu uključene u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Od ukupnog broja žena pregledanih u 2016. godini, 704 žene bile su na pregledu prvi put. Rak dojke najčešća je zloćudna bolest u žena. Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak, 2014. godine u gradu Zagrebu zabilježeno je 639 novooboljelih žena, a u Republici Hrvatskoj 2644. Prema podacima o smrtnosti, u Zagrebu od raka dojke godišnje umre više od 200 (2014. godine 223), a u RH više od 1000 žena (2014. godine 1071). Ova maligna bolest češće se pojavljuje u žena starijih od pedeset godina, ali mogu oboljeti i znatno mlađe žene.

Rak dojke okrutna je bolest koja se nažalost pojavljuje svuda oko nas, ona pogađa žene različitih uzrasta, zanimanja i načina života, nijedna žena ne može reći kako ova tema nije na njezinu „dnevnom redu“. Javnozdravstvenom akcijom želimo pozvati sve naše sugrađanke u dobi od 40 do 49 godina te one starije od 69 godina da se prijave na besplatne mamografske preglede. Pozivamo i žene mlađe dobi na preventivno ponašanje i redovite preglede dojki radi pravovremenog otkrivanja zloćudne bolesti i boljeg ishoda liječenja. Stoga, #BudiNARCISa jedanput godišnje, obavite redovite preglede, ali brinite se o svojem zdravlju tijekom cijele godine, izjavila je prof. dr. sc. Mirna Šitum, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Grad Zagreb nedavno je nabavio i novi digitalni uređaja za mamografiju pa je tako dijagnostička oprema obogaćena najsuvremenijim aparatom, a pacijenticama je omogućena preciznija i ugodnija pretraga snimanja dojki. Riječ je o digitalnom uređaju koji daje bolju snimku dojki i koristi računalnu sliku dojke dobivenu digitalnim detektorom. Uređaj omogućuje preglede više razine razlučivanja pa se tumori mogu dijagnosticirati u začetku, što je od velike važnosti za spašavanje života. Uređaj ima dodatnu mogućnost doziranja kompresije – pritiska na dojku što snimanje čini puno ugodnijim.

21. Dan narcisa održat će se u subotu, 25. ožujka, na Trgu bana Josipa Jelačića od 10.00 do 14.00 sati.

Program mobilne mamografije

Program mobilne mamografije je namijenjen ženama u dobi od 40 do 49 godina te starijim od 69 godina, koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke. Za pregled nije potrebna liječnička uputnica, kao ni zdravstveno osiguranje – pregledi su besplatni. Mamografski pregled potrebno je prethodno telefonski dogovoriti radnim danom u vremenu od 09.00 do 14.00 sati na broj telefona 385 1 46 96 309.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo