Pripadnice nježnijeg spola koje jedu puno crvenog mesa imaju povećani rizik od moždanog udara, pokazala je nova švedska studija u kojoj je sudjelovalo više od 30.000 žena.
Tim stručnjaka je otkrio kako su ispitanice koje su jele najmanje 102 grama crvenog mesa dnevno, imale 42 posto veću vjerojatnost da dožive moždani udar zbog začepljenog protoka krvi u mozgu u odnosu na žene koje su jele manje od 25 grama crvenog mesa dnevno.
 Prehrana bogata crvenim mesom se povezuje s brojnim
Prehrana bogata crvenim mesom se povezuje s brojnim
 simptomima bolesti, uključujući
 povećan rizik
 od
 određenih
 vrsta raka, bolesti srca
 i
 visokog krvnog
 tlaka.
Stručnjaci tvrde kako nekoliko mehanizama
 može
 objasniti
 vezu
 između
 crvenog
 i prerađenog
 mesa te
 rizika od
 moždanog udara. Na primjer, obje vrste mesa su povezane s visokim krvnim
 tlakom, glavnim uzrokom moždanog
 udara. Željezo iz crvenog
 mesa također
 može
 ubrzati
 proizvodnju
 slobodnih
 radikala koje štete
 tkivu. Osim toga, mesne prerađevine obiluju natrijem, koji može povećati
 krvni
 tlak.
Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Stroke.
K. R.




