Pripadnice nježnijeg spola koje jedu puno crvenog mesa imaju povećani rizik od moždanog udara, pokazala je nova švedska studija u kojoj je sudjelovalo više od 30.000 žena.
Tim stručnjaka je otkrio kako su ispitanice koje su jele najmanje 102 grama crvenog mesa dnevno, imale 42 posto veću vjerojatnost da dožive moždani udar zbog začepljenog protoka krvi u mozgu u odnosu na žene koje su jele manje od 25 grama crvenog mesa dnevno.
Prehrana bogata crvenim mesom se povezuje s brojnim
simptomima bolesti, uključujući
povećan rizik
od
određenih
vrsta raka, bolesti srca
i
visokog krvnog
tlaka.
Stručnjaci tvrde kako nekoliko mehanizama
može
objasniti
vezu
između
crvenog
i prerađenog
mesa te
rizika od
moždanog udara. Na primjer, obje vrste mesa su povezane s visokim krvnim
tlakom, glavnim uzrokom moždanog
udara. Željezo iz crvenog
mesa također
može
ubrzati
proizvodnju
slobodnih
radikala koje štete
tkivu. Osim toga, mesne prerađevine obiluju natrijem, koji može povećati
krvni
tlak.
Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Stroke.
K. R.