Kolitis i agresivni rak debelog crijeva povezani su s ribljim uljem.
Iako
riblje ulje predstavlja pravi rudnik zdravih masti, poznatih kao omega-3 masne
kiseline, mnoga su ispitivanja pokazala kako riblje ulje može pomoći u
snižavanju triglicerida, visokog krvnog tlaka i rizika od srčanog napada kod
osoba s utvrđenim bolestima srca. Međutim, nova su istraživanja pokazala kako ono možda i nije
uvijek dobro.
Istraživači Sveučilišta Michigan
su dokazali kako riblje ulje povećava rizik kolitisa i raka debelog crijeva kod
laboratorijskih miševa koji su skloni upalnoj bolesti crijeva. Ulcerozni kolitis je upalna bolest crijeva koja
uzrokuje čireve na sluznici rektuma i debelog crijeva, što rezultira bolovima u
trbuhu, proljevom i gubitkom težine.
Miševi koji su dobivali povećanu količinu ribljeg ulja razvili su
smrtonosni rak debelog crijeva u kasnijem stadiju, a povećana upala zbog
prekomjernog unosa omega-3 DHA kiselina doprinijela je razvijanju tumora za
samo mjesec dana. Čak su i male doze ulja rezultirale povećanom ozbiljnošću raka
i agresivnom napredovanju bolesti.
Voditelji studije naglašavaju kako njihovi rezultati ne znače kako bismo
trebali prestati uzimati riblje ulje, nego se štetna količina treba točno
ustanoviti. Za sada ne znaju koliko je dovoljno, a koliko previše.
K.H.