Novosti

Prezentacija ronjenja osoba s invaliditetom

Ronilački klub „Geronimo“ poziva sve zainteresirane na prezentaciju ronjenja osoba s invaliditetom koju će prikazati Tatjana Varga, prva hrvatska žena ronilac s povredom kralježnične moždine – nositeljica međunarodno priznate ronilačke iskaznice (breveta) kategorije R1.

Prezentacija će se održati u petak, 20. studenoga u 18 sati na Gradskom bazenu u Utrinama. Hrvatski ronilački klub “Geronimo” iz Zagreba prije šest godina započeo je projekt ronjenja za osobe s invaliditetom. Osnovna želja je pokazati javnosti koliko je ovakva aktivnost sjajna i za osobe s oštećenom kralježnicom.

ronjenjeDo sada je u Hrvatskoj bilo pokušaja organiziranog terapeutskog ronjenja no do prije točno godine dana nitko nije završio potreban tečaj i doista, sa svom standardnom opremom, zaronio prvo u bazenu, a potom i u moru, te nakon položenog teoretskog i praktičnog ispita stekao status ronioca kategorije R1.

Cijeli ovaj projekt potekao je od ambicioznih instruktora-volontera iz Slovenije i Hrvatske koji su, kao i “Geronimo”, punopravni članovi International Association for Handicapped Divers – Adriatic (IAHD – Adriatic), odnosno Svjetske ronilačke federacije (CMAS). Svi članovi ovih asocijacija su izjednačeni i ostvaruju jednaka prava svugdje u svijetu.

“Prije točno godinu dana Zoran Vlah postao je prvi hrvatski ronilac s povredom kralježnične moždine, a sada s ponosom i veseljem najavljujemo Tatjanu Varga, prvu ženu ronioca s povredom kralježnične moždine. Uz ponos zbog Tatjaninog uspjeha, što potvrđuje smislenost i uspješnost našeg projekta, najavljujemo i daljnje akcije vezane uz ronjenje osoba s invaliditetom”, ističu članovi ronilačkog kluba “Geronimo”.

Ovom događaju će uz Tatjanu Varga nazočiti i Zoran Vlah te njihove kolege iz Slovenije, također osobe s invaliditetom i ronioci kategorije R1. Oni će zajednički pokazati kako izgleda početni sat ronjenja, koja je potrebna oprema, kako zaroniti… Svakako, glavni cilj ove prezentacije je ukazati kako osobe s invaliditetom mogu ravnopravno roniti sa zdravim osobama, odnosno apelirati i ohrabriti ostale osobe s invaliditetom da se pridruže ovom sportu i upoznaju svoje mogućnosti pod vodom.

“Dvoje samostalnih ronilaca s invaliditetom u posljednje dvije godine motivira nas da nastavimo s projektom te da započnemo akcije kako bi prilagodili barem jedan ronilački centar u Hrvatskoj njihovim potrebama”, zaključujemo iz “Geronima”.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo