Prihvatite izazov! Pokažite sebi i drugima da možete bez cigarete i više od 24 sata - Ordinacija.hr

Novosti

Prihvatite izazov! Pokažite sebi i drugima da možete bez cigarete i više od 24 sata

Shutterstock

Uz Svjetski dan nepušenja (31. svibnja), u Hrvatskoj se od 2003. godine obilježava i nacionalni dan nepušenja – Dan bez duhanskog dima.

Hrvatski dan nepušenja – Dan bez duhanskog dima obilježava se prvog dana Korizme, jer je to specifično razdoblje u godini kada većina razmišlja o odricanju od nečega u čemu uživa tijekom godine.

Motivacija je ključ

Dan bez duhanskog dima je dan kojim se želi potaknuti pušače na prestanak pušenja. Kao i prema modelu koji se provodi i u drugim zemljama, obilježavanjem Dana bez duhanskog dima nastoji se potaknuti pušače da ne zapale cigaretu 24 sata kako bi uvidjeli da to nije nemoguće i nastavili s apstinencijom.

To je prilika da pušači razmisle o svojoj ovisnosti o cigaretama, o tome koliko pušenjem štete svom zdravlju, zdravlju svojih ukućana i kako time utječu na okoliš, ali i da im nepušači pomognu da se odreknu cigareta i zauvijek ostanu nepušači. Koliko će osoba biti uspješna u prestanku pušenja ovisi o motivaciji, o stupnju ovisnosti o cigaretama, kao i o potpori okoline tijekom odvikavanja od pušenja. 

Pušenje je teška ovisnost. Sindrom ovisnosti se definira kao skup fizioloških, bihevioralnih i kognitivnih fenomena u kojih uporaba neke psihoaktivne tvari ili skupine tvari, za osobu dobiva veću važnost nego drugi obrasci ponašanja koji su prije imali veću vrijednost.

Fizička i psihička ovisnost

Razlikujemo fizičku ovisnost, koja se očituje sindromom ustezanja (apstinencijskim sindromom) kod kojeg se nakon prestanka uzimanja tvari zbivaju neugodne tjelesne promjene i psihičku ovisnost, koja obuhvaća osjećaj zadovoljstva i želju za ponavljanjem učinka tvari ili izbjegavanjem nezadovoljstva izazvanim njenim ne uzimanjem.

U borbi protiv ovisnosti i promoviranju zdravih stilova života ističe se i program Škole nepušenja koja se provodi u Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti. Škola nepušenja temelji se na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja od pušenja u okviru kojeg se nastoji pomoći polaznicima da prestanu pušiti. Škola nepušenja provodi se tijekom cijele godine, a svi zainteresirani detaljne informacije mogu dobiti pozivom na broj telefona 38 30 066.

I ne zaboravite, nikada nije kasno da prestanete pušiti!

Pripremio: Boris Gracin, dr. med., spec. psihijatar, subspecijalist iz alkoholizma i drugih ovisnosti, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo