Novosti

Prijeti li članu vaše obitelji Alzheimerova bolest? Riješite kviz i otkrijte!

Znanstvenici su kreirali jednostavan test kojim u tren oka možete otkriti prijeti li vašim bliskim osobama rizik od Alzheimerove bolesti. Kviz možete riješiti putem linka na dnu teksta. Dovoljno je stisnuti “+” ili “-” ovisno o tome karakterizira li postavljeno pitanje vama blisku osobu.

Kviz se sastoji od 21 pitanja kroz koja se pokušava utvrditi pati li osoba od “uobičajene” zaboravljivosti ili zabrinjavajućeg problema s pamćenjem koji bi mogao ukazivati na ranu fazu demencije.

Liječnici koji su razvili test tvrde kako su rezultati gotovo 90 posto precizni. Oni mogu jasno uputiti na blage kognitivne probleme odnosno “rupe” u pamćenju koje mogu biti preteča bolesti.

Alzheimerovu bolest obilježava razorno pogoršanje mentalnih funkcija. Prvenstveno pogađa osobe starije od 65 godina. Bolest uzrokuje progresivnu degeneraciju tkiva u mozgu. Kako bolest napreduje, pogoršavaju se i intelektualne funkcije poput pamćenja, shvaćanja i govora. Pažnja oboljelih obično luta, a jednostavne kalkulacije postaju nemoguće. Pacijenti se žale da im obične svakodnevne aktivnosti postaju sve teže, dok se izgubljenost i frustracija pogoršavaju noću.

Na 21 pitanje
se odgovara s jednostavnim “da” ili “ne” (pomoću znakova “+” ili “-“). Odgovor “da” nosi jedan ili dva boda (ovisno o pitanju), a “ne” nula bodova. Maksimalna moguća ocjena je 27.

Rezultati manji od pet bodova pokazuje kako ne postoji razlog
za zabrinutost. Raspon od pet do 14 bodova ukazuje na blago
kognitivno oštećenje ili memorijske “rupe”
koje mogu ukazivati na
ranu fazu Alzheimerove bolesti.

Riješite kviz – ovdje!

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo