Novosti

Primalje slave svoj dan: U KBC-u Sestre milosrdnice čitav tjedan traju dani otvorenih vrata

U nedjelju, 5. svibnja, obilježen je Međunarodni dan primalja, a povodom toga primalje iz Klinike za ženske bolesti i porode KB Merkur te KBC Sestre milosrdnice sastavile su besplatni program za trudnice.

Do petka, 10. svibnja od 11 do 14 sati trudnice mogu doći na Dan otvorenih vrata rodilišta u KBC-u Sestre milosrdnice. Tom prilikom mogu prošetati rodilištem te se upoznati s primaljama i pitati ih sve što ih zanima vezano za trudnoću, porod i babinje. 

Također, U srijedu, 8. svibnja, u KBC-u Sestre milosrdnice u podne će se održati Tečaj za trudnice s obilaskom rodilišta, piše na stranicama KB Merkur. 

Shutterstock

Primaljstvo je jedna od najstarijih medicinskih struka, a na našim je prostorima prva primaljska škola otvorena u Zadru 1821. godine. Prema podacima HZJZ-a, prvi zabilježeni zapisi o primaljstvu potječu još iz Dubrovnika iz 13. stoljeća.

Primalje nisu medicinske sestre, niti liječnici, ali su rodilji jedne od najbitnijih osoba u procesu donošenja djeteta na svijet. Kolokvijalno poznate kao “babice” one su uz ženu pri porođaju, a i nakon njega.

Primalja je osoba koju ćete prvu sresti u rodilištu, prva će primiti vaše dijete u ruke, a vama pomoći oko dojenja i brige o bebi. Primalje, sretan vam vaš dan!

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo