Pripremi mladih sportaša za trening posvećuje se premalo pažnje - Ordinacija.hr

Novosti

Pripremi mladih sportaša za trening posvećuje se premalo pažnje

Znate li da je nagla srčana smrt najčešći pojedinačni uzrok smrti te da se ona često događa izvan zdravstvene ustanove? Nerijetko pogađa i ljude koji nisi imali nikakve simptome, pa tako ponekad i vrhunske sportaše. Stoga je edukacija i priprema mladih sportaša za treninge najbolja prevencija teških ozljeda i kobnih posljedica.

Nedavno je svijet pogodila još jedna tragedija iz svijeta sporta, mlada i perspektivna ruska tenisačica Violetta Degtiareva preminula je nakon srčanog udara u 23. godini života. Violetti je pozlilo za vrijeme treninga i nije joj bilo spasa.

U želji da se razvije svijest o tome da se premalo pažnje posvećuje pripremi mladih sportaša za trening kao i prevenciji ozljede, drugu godinu za redom Vertebra Fizio i Večernji list organiziraju jednodnevni simpozij, 22 veljače u Hotelu Antunović, namijenjen trenerima, roditeljima, nastavnicima tjelesne kulture, fizioterapeutima i svim osobama koje se bave razvojem mladih u sportu.

Patricija Šimić, vft. fizioterapeut muške kadetske rukometne reprezentacije i vlasnica tvrtke Vertebra Fizio istaknula je razloge organiziranja simpozija: “Kroz posljednjih desetak godina rada sa sportašima i u sportu, shvatila sam da se premalo pažnje posvećuje pripremi mladih sportaša za trening kao i prevenciji ozljeda. Svaki sport sa sobom nosi apsolutno pozitivne i negativne posljedice. Danas su zahtjevi u sportu sve veći, granice ljudskih mogućnosti stalno se pomiču i od djece se očekuje da shodno tome reagiraju odmalena. S jedne strane, djeca razvijaju snagu, koordinaciju, ali i osjećaj odgovornosti, natjecateljski duh…S druge pak strane, ozljede postaju sve češće već od najmanjih uzrasta i to prelaskom u starije uzraste postaje sve učestalije. Pribrojimo ovome i podatak da nam se djeca sve lošije hrane, puno sjede, a treninzi su sve zahtjevniji po pitanju brzine, agilnosti, taktike. Zbog raznoraznih razloga gubi se na pripremnom dijelu treninga poput primjerice propriocepcije ili pak na završnom dijelu poput rolanja, istezanja. Sve nabrojano je itekako velik problem. ”

Prijavite se na 2. simpozij “Djeca u sportu: Važnost edukacije i prevencije u odgoju djece sportaša”, a to možete učiniti na broj telefona 01 6300- 824 (svakim radnim danom 9-13 sati) ili na mail: simpozij@vecernji.net

*Cijena kotizacije je 250 kn (do 1. veljače, nakon toga 350kn)

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo