Novosti

Priručnik za izradu dijetetskih slastica: priprema izbalansiranih jela

Pučko otvoreno učilište Zagreb i Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma začetnici su inovativnog koncepta u razvoju dijetetskog slastičarstva kao odgovora na sve izraženije potrebe populacije za zdravijim načinom prehrane.

Nakon cjelogodišnjeg ustrajnog rada i provođenja projektnih aktivnosti  prezentirani su projektni rezultati financirani bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja „Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih-faza II“.

Predstavljen je Priručnik za izradu dijetetskih slastica u tiskanom i u obliku e-knjige. Posebnost je ovog priručnika u odabiru recepata s nutricionistički izbalansiranim slasticama koje dokazuju da i slatko može biti zdravo. Osobe sklone alergijama, intolerancijama na hranu, koje boluju od dijabetesa i drugih bolesti, ali i osobe različitih prehrambenih odabira (veganstvo, makrobiotika i drugo) ovdje će pronaći tablice sa zamjenskim sastojcima za pripremu slastica. 

Novo obrazovanje za slastičare

Novi obrazovni program usavršavanja Slastičar – specijalist za dijetetske slastice integrirat će nutricionizam kao ključnu komponentu u usavršavanju slastičara, a budućim će stručnjacima pružiti bolju konkurentnost na tržištu rada i povećati  mogućnost zapošljavanja, osobito u području gastronomskog i zdravstvenog turizma.

Petnaestero polaznika pilot provedbe programa steklo je kompetencije kako klasične slastice mogu zamijeniti zdravim, nutritivno bogatim slasticama. Zanimljiva je bila degustacija dijetetskih slastica koje su ovom prilikom za posjetitelje pripremili novopečeni stručnjaci. 

Pilot provedbi programa usavršavanja prethodila je izrada standarda zanimanja i standarda kvalifikacija te osposobljavanje dvadeset i troje nastavnika iz područja obrazovanja odraslih, od kojih je sedmero steklo temeljna znanja iz područja nutricionizma i sigurnosti hrane, te praktične nastave iz slastičarstva. Tijekom usavršavanja polaznici su koristili suvremenu slastičarsku opremu i inovativne metode učenja na daljinu uz digitalne sadržaje, između ostalog video-isječke s prikazanim postupcima pripreme dijetetskih slastica snimanih tijekom trajanja projekta. 

Pozitivne dojmove i iskustva nakon završenog školovanja sa sudionicima konferencije podijelili su nastavnici i polaznici programa.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo