Novosti

Projekt “Savjetovališta za majke i djecu, savjetovališta za dojenje” u Zagrebu

Foto: Shutterstock

Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u suradnji s Domom zdravlja Zagreb-Istok i Domom zdravlja Zagreb Zapad pokrenuo je Projekt “Savjetovališta za majke i djecu, savjetovališta za dojenje”.

Projekti se realiziraju u prostorima doma zdravlja, na području gradskih četvrti Dubrava, Sesvete, Črnomerec. Ovaj Projekt je Gradski ured za zdravstvo pokrenuo nastavno na Program promicanja i unapređenja dojenja u zajednici za razdoblje 2015.- 2017. godine, a koji je donešen u veljači 2015. (sl.gl..2/15). Program definira aktivnosti povećanja broja dostupnih savjetovališta za djecu i majke.

Sredstva za provedbu aktivnosti savjetovališta osigurana su u Proračunu Grada Zagreba, te u okviru vlastitih sredstava Doma zdravlja Zagreb-Istok i Doma zdravlja Zagreb-Zapad.

Savjetovališta će omogućiti bolju i lakšu dostupnosti majkama koje trebaju pomoć i podršku vezanu uz dojenje, prehranu i njegu dojenčadi i male djece, a koju im pruža patronažna sestra licencirana IBCL savjetnica. Izravni korisnici obuhvaćeni projektom su trudnice, majke, novorođenčad, dojenčad i mala djeca, te njihova cjelokupna obiteljska zajednica. Projekt se realizira u području ulaganja u rani razvoj djece te u području promocije zdravih životnih stilova – dojenja.

Savjetovalište osigurava potporu isključivom dojenju, ali i ukupnom trajanju dojenja u zajednici, stvara bolju dostupnost informacija kako trudnicama tako i majkama nakon poroda kroz savjetovanje jedan na jedan, ali i grupno savjetovanje. Također, savjetovalište sudjeluje u organizaciji i radu trudničkih tečajeva, koji pak predstavljaju jedno od ključnih mjesta, gdje će trudnice i njihovi parteri dobiti potrebne stručne informacije o trudnoći i porodu, ali i dojenju.

Savjetovalište radi i na jačanju kapaciteta rada grupa za potporu dojenju koje djeluju na području Grada Zagreba, te ostvaruje suradnju sa svim zdravstvenim i socijalnim službama, te organizacijama civilnog društva. Organiziranje edukativnih predavanja u suradnji sa stručnjacima srodnih profila, s ciljem promocije dojenja u zajednici također je važna funkcija rada savjetovališta.

Projekt je važan kako zbog usklađenosti sa strateškim gradskim i nacionalnim dokumentima, tako i zbog urbanizacije koje zahvaća sve moderne gradove, pa tako i Grad Zagreb. Kako je razvidno iz zdravstvenostatističkog ljetopisa Grada Zagreba neke četvrti ostaju bez stanovnika, dok pojedine Gradske četvrti (Dubrava, Sesvete) doživljavaju procvat, odnosno  najveće oscilacije broja stanovnika.         

U okviru trenutnih potreba iz sredstava koja su osigurana u Proračunu Grada Zagreba ovim povećanjem broja savjetovališta osigurati će se dodatna dostupnost kvalitetne zdravstvene usluge i skrbi za djecu i obitelji na području grada Zagreba.

Za više informacija, Savjetovališta možete kontaktirati za:

  • savjetovaliste.dojenje@dzz-istok.hr
  • savjetovaliste.dojenje@dzz-zapad.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo