Ako je vjerovati rezultatima najnovijeg francuskog istraživanja, žene koje konzumiraju puno životinjskih proteina imaju povećane izglede za razvoj upalne bolesti crijeva.
“Novootkriveni rezultati će nam pomoći da bolje razumijemo povezanost prehrane i povećanih izgleda za razvoj upalne bolesti crijeva”,
poručio je dr. Franck Carbonnel s pariškog Medicinskog fakulteta.
Upalna bolest crijeva je
skupni naziv za bolesti koje obilježavaju teške upale u probavnom sustavu, poput
ulceroznog kolitisa koji obično utječe samo debelo crijevo, i Crohnove bolesti,
koja može napasti cijeli probavni trakt. Upalna bolest crijeva
pogađa jednu od 500 osoba.
Kako bi istražili može li prehrana predstavljati faktor rizika za spomenute
bolesti, a pogotovo kod žena, znanstvenici su u istraživanje uključili gotovo 67.000 pripadnica nježnijeg spola.
Rezultati studije su nedvojbeno pokazali: dame koje su konzumirale naviše
proteina imale su tri puta viši rizik za razvoj upalne bolesti crijeva od žena koje u
organizam nisu unosile životinjske
proteine. Rizik je bio najočitiji kod ispitanica koje su
konzumirale puno mesa i ribe.
K. R.