Prvi priručnik za oboljele od raka prostate - Ordinacija.hr

Novosti

Prvi priručnik za oboljele od raka prostate

Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate predstavilo prvi Priručnik za bolesnike, kvalitetan i relevantan izvor informacija za oboljele i njihove obitelji – Ako se rak prostate otkrije u ranoj fazi izliječenje je moguće i u više od 96 posto bolesnika

Rak prostate treći je najučestaliji maligni tumor muškaraca, odmah poslije raka pluća i raka debelog crijeva, od kojeg je prošle godine u Hrvatskoj umrlo više od 800 muškaraca. Također je istaknuo da se rak prostate ne može prevenirati, ali da su redoviti pregledi nužni za rano otkrivanje i uspješnije liječenje.

No, kad se bolest otkrije, ističe prim. mr. sc. Egidio Ćepulić, dr. med. i predsjednik Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate, vrlo je važno da oboljeli dobije sve potrebne i relevantne informacije kako bi i sam mogao sudjelovati u donošenju kvalitetnih odluka o tijeku liječenja. Upravo tomu i služi Priručnik za bolesnike, ali, ističe prim. Ćepulić, nijedna literatura ne može zamijeniti razgovor s liječnikom.

Priručnik za bolesnike namijenjen je oboljelima od raka prostate, ali i njihovim obiteljima, koje se često vrlo teško nose s dijagnozom bolesti. U ovom se priručniku mogu naći sve informacije o dijagnostici, liječenju i mogućim posljedicama pojedinih načina liječenja, ali se svaki oboljeli treba savjetovati sa svojim liječnikom, koji najbolje može procijeniti stanje i rizike te dobrobiti svakog oblika liječenja – zaključuje prim. Ćepulić .

Predstavljena je i internetska stranica Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate koja, uz priručnik, predstavlja kvalitetan izvor provjerenih informacija o bolesti.

Predsjednik društva, prim. Ćepulić najavio je da će HDBRP, u sklopu kampanje Sve za njega, održavati redovita predavanja po zagrebačim kvartovima s ciljem podizanja svijesti o raku prostate i direktnog kontaktima s građanima kojima će liječnici biti dostupni za sva pitanja. Cilj je HDBRP da takva edukativna predavanja u budućnosti održe po cijeloj Hrvatskoj.

Redoviti preventivni pregledi nužni za rano otkrivanje raka prostate

Pojavnost raka prostate naglo raste nakon 50. godine života, a najveća je u dobi od 65. do 74. godine, kad se bilježi više od 400 novodijagnosticiranih slučajeva raka prostate na godinu. Točan uzrok raka prostate nije poznat, no rizični su čimbenici za karcinom prostate čimbenici prehrane, prvenstveno hrana bogata mastima, poodmakla dob, genetika (nasljedna sklonost), hormonski utjecaji te moguće i čimbenici iz okoliša kao što razni toksini .

U ranim fazama rak prostate mnogo godina najčešće nema nikakve specifične simptome. Stoga je vrlo važno obavljati redovite preventivne preglede kako bi se eventualna bolest otkrila u što ranijoj fazi. Rano otkrivanje, a potom i liječenje, može spriječiti širenje bolesti izvan prostate što omogućuje da se u toj fazi bolest liječi izuzetno uspješno te je izliječenje moguće i u više od 96 posto bolesnika.

Izbor načina liječenja raka prostate ovisi o veličini, agresivnosti i proširenosti tumora kao i o dobi, općem zdravlju i sklonosti oboljelog. Terapijske metode za liječenje raka prostate uključuju operaciju, zračenje, hormonsku terapiju, krioterapiju, kemoterapiju i kombinacije tih metoda te opservaciju i aktivni nadzor. Iznimno su važne i zdrave životne navike – zdrava prehrana, kretanje i pozitivan stav.

Prvi sveobuhvatni Priručnik za bolesnike s rakom prostate predstavljen je u organizaciji Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate (HDBRP), u sklopu kampanje za podizanje svijesti o toj bolesti.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo