Prvi put u Hrvatskoj izvedena nova metoda liječenja poremećaja srčanog ritma - Ordinacija.hr

Novosti

Prvi put u Hrvatskoj izvedena nova metoda liječenja poremećaja srčanog ritma

U Klinici za bolesti srca i krvnih žila Kliničkog bolničkog centra Zagreb održan je briefing za novinare na kojem su predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila akademik Davor Miličić te pročelnik Kliničke jedinice za elektrofiziologiju i elektrostimulaciju srca Klinike za bolesti srca i krvnih žila doc. dr. sc. Davor Puljević predstavili novu terapijsku metodu krioablacije plućnih vena kao i novi Elektrofiziološki laboratorij u kojemu će se provoditi spomenuta metoda.

Riječ je o novoj metodi, metodi krioablacije balonom, koja podrazumijeva zamrzavanje plućnih vena, što rezultira s manje mogućih nuspojava, a zahvat je brži, učinkovitiji i ukupno jeftiniji. Ova se metoda u svijetu počela primjenjivati posljednjih nekoliko godina te još uvijek predstavlja stručni i znanstveni izazov i u renomiranim inozemnim centrima.

Novinarima se obratio i doc. dr. sc. Davor Puljević, liječnik čiji je tim izveo ovaj zahvat na četiri bolesnika s fibrilacijom atrija te izjavio: “Jedna od bitnih prednosti nove metode jest njezina sigurnost u praksi, odnosno znatno smanjen broj nuspojava što posljedično znači brži i učinkovitiji zahvat. Provođenjem nove metode u novootvorenom laboratoriju za intervencijsku aritmologiju, KBC Zagreb još jednom potvrđuje da, kao vodeći domaći bolnički centar, prati razvoj i provodi prakse koje su u samom vrhu svjetske medicine.“

Fibrilacija atrija (FA) je jedna od najčešćih aritmija (poremećaj srčanog ritma) koje zahtijevaju liječenje s prevalencijom u populaciji od 1 do10 posto. Zbog brojnih zdravstvenih komplikacija povezanih s FA, utvrđeno je da je smrtnost oboljelih i do dvaput veća u odnosu na bolesnike s normalnim srčanim ritmom.

Na žalost, ne mogu svi oboljeli pristupiti zahvatu, postoje definirane indikacije prema kojima se odabiru kandidati.

Kako je ovo izuzetno mlada metoda, prvi rezultati uspješnosti zahvata predstavljeni su prije dvije godine, a vrijeme će tek pokazati je li on superioran.

Akademik Davor Miličić je izjavio: “Iznimno smo ponosni što imamo znanje i tehnologiju biti na razini centara izvrsnosti u zapadnoj Europi i SAD-u. To dokazujemo i danas predstavljajući novu metodu krioablacije plućnih vena koju izvodimo prvi put u Hrvatskoj i zemljama u okruženju kako bi oboljelima osigurali mogućnost najmodernijeg intervencijskog liječenja fibrilacije atrija.“

Photo: Goran Jakus/PIXSELL

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo